Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Одобриха програмата за трансгранично сътрудничество със Сърбия

Одобриха програмата за трансгранично сътрудничество 2014-2020 г. между България и Сърбия по време на заключителната среща от проекта. Предстои официалното изпращане на програмата в Европейската комисия. Разписаният бюджет, с който ще разполага проекта възлиза на над 34 млн. евро, от които над 28 млн. се предоставят от фондовете на Европейския съюз.

До края на седмицата пък предстоят финалните срещи по програмите за трансгранично сътрудничество за периода 2014- 2020 г. на България с Турция и Македония.

"Чрез програмите ние се стремим да засилим и подобрим традиционно доброто сътрудничество, което ни свързва с нашите съседи, да намерим общи решения и да реализираме възможности като оползотворим по най-добър начин наличните ресурси", заяви заместник-министърът на регионалното развитие Йорданка Чобанова.

По нейни думи в рамките на настоящата програма 2007-2013 г. са финансирани близо 140 проекта на обща стойност повече от 32 млн. евро. Чобанова в изказването си акцентира и върху поредицата успешно завършени проекти в рамките на сътрудничеството по програмата между двете съседни държави още от 2004 година насам.

"Преди всичко ние сме добри съседи и приятели. Свързани икономически, енергийно, транспортно и културно, можем да просперираме и да бъдем регионален фактор и сила", каза още заместник-министърът. По думи на Чобанова партньорството между двете държави е успешно и България застава твърдо зад членството на Сърбия, Турция и Македония в Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във