Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Одобрени са над 553 проекта за микро и малки предприятия на туроператори и турагенти

Над 553 проекта са одобрени за микро и малки предприятия на туроператори и турагенти по програмата "Иновации и конкурентоспособност". Осигурена е безвъзмездна финансова помощ в размер на 173 млн. лв. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на депутата от БСП Иван Иванов за подпомагане на туристическите агенции и туроператори.

Ангелкова заяви, че кризата, породена от COVID-19, е нанесла тежък и безпрецедентен удар в стопанския живот в цял свят.

"Туризмът безспорно е един от най-засегнатите сектори на икономиката. В условията на пандемия с грижа за здравето и хората българското правителство и в частност Министерство на туризма предприеха редица мерки за справяне с икономическите последици. Поради динамичния характер на ситуацията предприетите действия периодично се актуализират", посочи тя.

Министърът припомни, че мярката 60/40 от 1 юли е актуализирана. За туризма като един от най-пострадалите сектори мярката 60/40 вече е 80/20.

От този месец секторът ще бъде подкрепен, чрез нова мярка за стойност 160 млн. лв., като средствата по нея са осигурени от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

"Една от най-важните стъпки, които предприехме в подкрепа на туроператорите е законодателната промяна, с която дадохме възможност на туроператорите да възстановяват заплатената сума за туристическо пътуване в рамките на 12 месеца, считано от датата на отмяна на извънредното положение. Пътуващите имат право да избират туристически ваучер за алтернативно пътуване. В случай, че не желаят да се възползват от него, имат срок до 12 месеца да възстановят предплатените им пари. Тази мярка подпомага туроператорите при проблема с липсата на ликвидни средства", обясни още Ангелкова.

Тя обърна внимание и на държавната субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Целевата помощ за сектора и конкретно за туроператори и ползващи услугите на въздушни превозвачи. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в България."

"Вече приемаме гости от 35 страни без карантина, но рестартирането на сектор "Туризъм" става плавно." Това каза Ангелкова в отговор на депутата от БСП Дора Янкова.

"Знаете, че безпрецедентната ситуация на пандемията и ограничаването на свободното движение на хора в световен мащаб неминуемо доведе до блокиране на сектор "Туризъм". Като първа и най-важна стъпка бе да въведем правила за функциониране на сектора в условията на новата реалност", уточни министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във