Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ОЦК се разплаща с работниците си

Металурзите от Оловно-цинковия комплекс в Кърджали няма да стачкуват повече. Досега те бяха на улицата с искане да си получат заработените възнаграждения. След като металургичният завод спря работа през миналата година, те все не можеха да си вземат парите заради множеството дела, които водеха различни фирми кредитори. Този проблем отчасти вече разрешен, но все още не е платено на всички служители. Чрез съдия-изпълнител около 60 от тях си получиха заплатите и обезщетенията за съкращение. Обещанието е в следващите две седмици и останалите над 700 металурзи с изпълнителни листове да получат полагаемото им се възнаграждение. Сумата, която ОЦК дължи на бившите си работници, не надхвърля 2 млн. лева. Разплащането с тях стана възможно, след като основните кредитори - Първа инвестиционна банк, БНП Париба и фирма Скания оттеглиха жалбите, с които оспорваха пред съдебния изпълнител разпределението на средствата от публичните продажби на заводските активи. От тях бяха събрани около 4 млн. лева.


Остава обаче другата им грижа. Близката до Първа инвестиционна банка фирма - Хармони 2012, купи през септември по-голямата част от сградите и производствените мощности на металургичното предприятие в Кърджали с обещание за бързи инвестиции. Заводът обаче все още не е започнал да работи.


Сега работниците настояват за среща с новия собственик. От него те очакват повече информация за бъдещето на ОЦК : кога ще започне изграждането на нов цинков завод, ще има ли назначения за освободените от работа, кога ще бъде възстановено производството. Те настояват новите работни места да бъдат заети от съкратените при спирането на комбината работници.


Известно е, че в момента новият инвеститор - Хармони 2012, провежда конкурс за изпълнител на проекта за нов завод, а интерес към него проявявали френски, канадски и испански фирми. Щом приключи изборът, веднага ще започнат строителните работи. Всъщност вече се работело по административната сграда на металургичния комбинат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във