Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Очакват се мерки от "Топлофикация София" за увеличените разходи

Извънредна сесия на Столичния общински съвет ще има от 10.00 часа.

Ще бъде разгледан доклад относно възлагане на "Топлофикация София" ЕАД да проведе преговори с цел компенсиране на увеличените разходи на дружеството вследствие на значителния ръст на цените на природния газ и въглеродните емисии през 2021 година. 

Документъ е изготвен и внесен за разглеждане от Малина Едрева, Грети Стефанова, Иван Таков, Карлос Контрера. 

Столичната община ще иска компенсации от държавата, за да не поскъпне парното в София тази зима. Това обяви на брифинг председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев след новината за поскъпването на синьото гориво у нас с 36,22% на 1 октомври.

Природният газ, който купува "Топлофикация София" и квотите, представляват 95% от разходите на дружеството. "Ние сме категорично против промени в цените, но държавата трябва да постъпи, така че буферът да не става "Топлофикация София" и всички други дружества в такова положение. Държавата чрез Фонда за енергийна сигурност и Министерство на финансите трябва да представят компенсации", настоя тогава председателят на Столичния общински съвет.

Ще се търсят работещи решения, включително използвайки и чуждестранен опит. Важно в случая е максимално скоро да има решение. Лошият сценарий е влошаване на финансовото състояние на дружеството. 

„Топлофикация София“ има готовност и за стартиране на отоплителния сезон през тази година, съобщиха от дружеството. Масово включване на централното отопление може да започне след три последователни дни със средноденонощна температура по-ниска от +12°C и прогноза от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). за трайно застудяване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във