Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Очакват ли се радикални промени в управлението на земеделието?

Изваждане на управлението на горите от Министерството на земеделието. Тази теза лансира на консултациите по договаряне на политиките за бъдещето правителство на България, народният представител от новата политическа формация „Продължаваме промяната“ - Александър Дунчев. Според него или трябва да бъде създадено ново министерство на горите или в най-добрия случай Изпълнителната агенция по горите да мине на пряко подчинение на Министерския съвет. 

Управлението на горите е екологична кауза на цялото общество“,  посочи Дунчев. Той подчертава, че и до момента голяма част от горите в страната се управляват от хора, които изобщо нямат необходимото образование за това. Дунчев оглавяваше доскоро Агенцията по горите след като президентът Румен Радев го покани да участва в служебното правителство. 

Тома Белев от ДБ подчерта в изложението си, че горите в България се управляват под икономически и политически натиск, като незаконната и полузаконната сеч заема до 2.5 млн. куб метра дървесина, което е една трета от общия добив. Има проблеми и с бракониерството. Десет процента от всичките ни гори са в земеделски територии, което означава, че те не могат да се управляват и да носят ползи. Белев предложи промяна на Закона за горите, която да залегне още през 2022 година. Сред предложенията на ДБ са пълна прозрачност при управление на горите, национална горска инвентаризация за установяване на ресурса, сертификация на държавните гори, както и да се приключи практиката на сделките за замяна и с престъпленията с диви животни.

Повече от пет часа продължиха дискусиите за необходимите промени в сектора "Земеделие". В преговорите, освен домакинът на срещата Кирил Петков, се включиха Александър Дунчев и проф. Христо Даскалов от „Продължаваме промяната“ ,  Стефан Бурджев и Момчил Неков от "БСП за България", Пламен Абровски от "Има такъв народ" и Албена Симеонова, Гергана Кабаиванова, Тома Белев от "Демократична България". 

Преговарящите в сектора на земеделието се обединиха около въвеждането на таван върху субсидиите, възстановяване на централното напояване, стимулиране на българското производство и търсенето на изгодни пазари за него, защита на малките производители и борба с нелоялната конкуренция

Необходима е смяна на модела

От БСП искат да се смени моделът на управлението в земеделието. Според тях създаденият модел през последните 15 години е парцелирал всичко на феодален принцип, а не подчинено на общ стратегически план, който да разглежда земеделието като част от цялата система от сектори заедно с околната среда, с регионалното развитие, с демографското развитие, с образованието. Земеделието е било подчинено на основните функции - власт, финансов ресурс, контролиране, корпоративен вот, посочиха от БСП. От партията предлагат около 10 акцента на дискусията, по които според тях имат консенсус с останалите участници в дискусията.

Албена Симеонова, председател на Българската асоциация "Биопродукти", подчерта, че работи заедно с останалите браншове по политиката за налагане на малките, средните и фамилните ферми. По думите ѝ изчезват зеленчукопроизводството, производството на плодове, оранжерийното производство. И трябва да се направи така, че те да бъдат спасени. Най-сериозният проблем според нея е използването и арендуването на земеделските земи, като над 80 на сто от директните плащания отиват в по-малко от 2 процента от ползвателите в България. "В България земеделието е изкривено и затова трябва да се обърне сериозно внимание за т. нар. налагане на тавани на плащанията", каза тя. "Зелената сделка" дава предимство на здравословните храни. В тази връзка Симеонова призова да се направи така, че българските храни, мед и вино да намерят място на българския пазар. Много важен е и износът и затова трябват специализирани програми - особено в сектор "Пчеларство", където да се намери екосистемно субсидиране за опрашването.

Една от основните теми, които бяха застъпени на срещата беше тази 

за достъп до пазарите без прекупвачи.

От ДБ изтъкнаха ролята на фермерските пазари, довели до развитието на малките и средни производители. Предложението е обединяване на логистичните сектори при тези пазари, както и урегулиране на пазара на домашни храни, съобразено с европейското законодателство.

Бъдещите коалиционни партньори са на мнение, че облекчаването на административното бреме, изкореняването на корупцията и прозрачната работа на структурите, чрез изграждане на информационните системи са част от мерките, на които залагат в политиката по земеделие.

От ПП искат

да се спре нелегалният внос на земеделска продукция

От партията считат за наложително да се повиши прозрачността за разходване на европейските средства, както и да няма субсидии за ферми с над 15 000 декара площ. Да се прекрати разхищението на вода и изграждане на магистрални тръбопроводи за поливно земеделие, също е сред предложенията на ПП. Настояването им е и за оптимизиране на земеделското министерство и за рекламна политика на държавно ниво. 

От "Има такъв народ" предложиха да бъде създадена средна класа на земеделските производители, както и звено към земеделското министерство, което да търси външни пазари за българската продукция. Те настояха и за аван за субсидиите и национална горска инвентаризация в следващите 2 години. 

От "Има такъв народ" искат да започне стимулиране на пазара за аквакултури, тъй като той е изключително икономически ефективен.

Насърчаването на инвестициите 

също е основен приоритет за развитието на модерно земеделие - в сортово разнообразие, чрез нови породи и други. Предлага се Фондът за иновации да се ангажира повече с финансиране в иновативни хранителни продукти.

Що се отнася до управлението на водните ресурси, беше предложено това да стане чрез изграждане на магистрални тръбопроводи за поливните системи, които преди години са били извадени от земята.

Не бяха подминати и

проблемите с Българската агенция по безопасност на храните,

която от 10 години и осем месеца - на практика от създаването си до сега, произвежда основно …скандали. Стартирайки с над 160 млн. бюджет при създаването си в последните години, нейната работа е "оценявана" на около 60-70 млн. лева годишен бюджет.

От БСП настояват на първо място да се стъпи на пълна инвентаризация в отделните сектори. Те се обявиха и за контрол върху пестицидите, "защото Европа върви все повече към прецизното земеделие и ние можем да се възползваме от това".

Нека обаче не забравяме, че Министерството на земеделието, храните и горите остава една от най-сладките хапки във всяко управление, тъй като оттам минават европейските милиарди. Там са Държавен фонд „Земеделие“, горите, контролът на храните – всичко, което носи много пари.

Дали апетитът към всичко това, няма да обърне колата на разбирателството, когато се стигне до номинациите за министри, предстои да видим.

Екип на "БАНКЕРЪ"

Facebook logo
Бъдете с нас и във