Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Очакваният добив от пшеница тази година ще бъде около 5.7-5.8 млн. тона

Очакваният добив от пшеница през тази година ще бъде около 5.7-5.8 млн. тона, обяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков. По предварителна експертна оценка прогнозното производство от ечемик у нас ще бъде над 500 хил. тона.

Земеделският министър уточни, че площите, които се очаква да бъдат ожънати с пшеница са близо 12 млн. дка, с ечемик около 1.25 млн. дка, а с рапица са 1.3 млн. декара. „Това ми дава основание да съм спокоен, че хлебният баланс у нас ще бъде осигурен“, подчертава министър Бозуков. По думите му, независимо от променливото време, обилните валежи и падналите градушки, страната ни очаква добра зърнена реколта, която ще бъде прибрана навреме. Това сочат и данните от заключителното обследване на посевите.

Прибирането на зърнената реколта е най-важният момент от битието на българския земеделец. Министър Бозуков отбелязва, че „Хляб на мира“ е европейска инициатива, която носи посланието за обединението на Източна и Западна Европа в общо бъдеще и просперитет. 

Земеделието е стратегически отрасъл, който има ключова роля за стабилността на националната ни икономика. „България е страна с аграрен потенциал, който съм сигурен, че ще продължи да се развива и занапред. През годините, страната ни се утвърди като един от основните производители на пшеница и то не само в Европа. Като трайна тенденция през последните пет, а и повече години, се очерта плавното увеличение на размера на средните добиви. Това се дължи преди всичко на земеделските производители“, подчертава проф. Бозуков.

 

Тавани за плащания категорично ще има

Относно таваните за плащанията министър Бозуков заяви, че все още не е воден разговор със зърнопроизводителите. "Тавани ще има категорично, но ще са доброволни. Всяка страна членка на ЕС може да реши дали да има тавани или не. И към момента имаме тавани, въпросът е сега как ще бъдат формирани и да се стигне до широко обсъждане и съгласуване, за да може най-справедливо да бъдат разпределени средствата и определени таваните. "Нашите стопани в голямата си част са стабилни на пазара, така че може да се стигне до взаимно решение по въпроса“, допълва земеделският министър.

Министерството на земеделието е дало своите предложения в Плана за възстановяване и устойчивост. „Целта е средствата да бъдат използвани така че да дадат реални резултати за земеделските производители, а не да изчезват по трасето“, категоричен е земеделският министър Бозуков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във