Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Очакваме завръщане на словашките туристи този сезон по Южното Черноморие

Лято е и повечето разговори се въртят около сезона на почивките – дали ще ги има и как ще пътуват хората.

"Искрено се надявам словашките туристи да са поне тройно повече от миналата година.“ Това е заявил Мануел Корчек, посланик на Словакия у нас по време на среща с кмета на Бургас Димитър Николов, съобщиха от кметската управа на морския град. Дипломатът е подчертал, че първите чартъри вече са факт. Той прогнозира, че туристопотокът към нашата страна вероятно ще се увеличи в най-активният сезон, когато повечето от желаещите да летуват у нас ще са преминали през етапите на ваксинация.

Коментирани са били и възможностите са сътрудничеството в сферата на образованието. Като успешен пример в тази посока се посочва българското училище в Братислава. Разгледани са и възможностите за реализиране на стажански програми в различни сфери.

Посланикът и кметът са обсъдили и идеята за гостуването на впечатляваща експозиция "Кирило-Методиевски мотиви върху словашки пощенски марки".

Туристите от Словакия показват стабилен и растящ интерес към нашата страна през последните години. Освен от спомените за българското Черноморие, той се подкрепя и редовното участие на  България в изложението “Словакия тур” в Братислава.

През 2019 г. словашките туристи у нас са били общо 77 098, което означава 22 място (14 място в ЕС) по отношение пазарите на българския туризъм. През този период 38 231 нашенци пък са били  в Словакия, а това е 20 място сред предпочитаните дестинации от българите.

Въвеждането на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) променя  метода за отчитане на броя на туристите. Поради тази причина броя на туристите през 2020 г. не е съпоставим с предходни години.

През изминалата пандемична 2020-а близо 2700 словашки туристи са пренощували в местата за настаняване в България по данни от ЕСТИ. Основната част от тях са пристигнали в България с цел морски или бизнес туризъм. По данни на НСИ отчетеният спад  на словашки туристи  за периода януари – декември е 94%, като проучването обхваща места за настаняване с 10 и повече легла.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във