Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Очакваме българите и гости от бившите соцстрани да спасяват лятото

Забавихме се с подготовката на летния сезон у нас. От една страна заради противоепидемичните мерки и неясните срокове за прилагането им, и избухванията на огнища от Ковид-19 в отделни страни и региони. По тази линия ще губим гости от Германия и Великобритания. От друга страна някои хотелиери от бранша много разчитаха на държавата да се справи с привличането на туристи. И не свършиха своята работа по рекламата на своя продукт и услуга. По тази причина не се знае и колко хотела ще отворят – най-вече тези в големите комплекси.

Остават проблемите и с рускоговорящите туристи.  

В крайна сметка оставаме в очакване на гости от бившите соцстрани – Полша, Чехия, Унгария,  които познават условията по българското Черноморие и е по джоба им. За румънците ние сме основна дестинация.

Най-вероятно българите ще бъдат основният „спасител“ на летния туризъм. Много от тях заради мерките предпочетоха да останат у нас и да почиват тук.

Очакваме и българите зад граница да се приберат за лятната почивка и да отидат със семейството и близките си на Черно море.

Разбира се, ще има и българи, които пътуват за Гърция. Но има и една особеност. Много от тях имат имоти в южната ни съседка и използват всяка възможност да отидат да си видят имота.

Очакванията са за повече туристи от миналата година. Все пак хората бяха затворени цяла година, с различни ограничения и сега със сигурност ще искат и ще търсят възможности да излязат навън и да пътуват. А морето е най-големият магнит.

От бранша отбелязат и това, че държавата не прави всичко, за да рекламира България като една сигурна и безопасна държава.

 

Уикенд туризмът е една нова тенденция

От бранша все още не обръщат голямо внимание на уикенд туризма. Още повече, че той може да се провежда  през цялата година.  И може да поддържа живеца на част от местата за настаняване , особено при малките семейни хотели и къщи за гости в малките градчета – и по морето, и в планината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във