Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Очакваме безвъзмездната помощ за реклама на вина зад граница да се увеличи

Министерството на земеделието, храните и горите е изпратило нотификация до Европейската комисия и се очаква разрешение на искането вместо досегашните 50 процента безвъзмездна помощ при представянето на български вина зад граница, търговците ни да получават още 30 на сто подпомагане от държавата. Това обяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева пред Националната конференция на българските винопроизводители, която се проведе под темата: "Успехът на българското вино на световните пазари и у нас - мисия възможна".<!--![endif]--><!--![if-->

<!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]-->Страната ни заема достойно място на винената карта на света и вече се е утвърдила като предпочитана дестинация за винен туризъм. Близо 64 млн. литра вино е изнесла България през 2018 г. , като те са предимно за традиционни пазари  като Полша, Чехия, Русия, САЩ и Китай. България произвежда висококачествени вина, както от местните сортове грозде Мавруд, Мелник, Гъмза, Памид, Димят, така и от широкоразпространените вносни сортове Мерло, Шардоне, Каберне совиньон, Траминер и други. България е разделена на пет лозаро-винарски района, всеки от които съчетава специфични климатични и почвени условия, отглеждат се характерни сортове грозде и се произвеждат емблематични за района вина. Най-старата винарска изба в България е "Винарска изба Евксиноград" - създадена през 1891 година. Големите винарски изби обаче не са единствените бижута на тази докосната от боговете на виното страна. Има и много малки бутикови изби в селата из цялата страна.

Българският лозаро-винарски сектор има дълголетни традиции и голям потенциал със своите специфични характеристики да се впише в модела на бранш, произвеждащ продукти, отговарящи на предизвикателствата на 21-ви век, подчерта заместник-министърът.  Д-р  Лозана Василева отбеляза, че  едни от водещите елементи в този сектор са както качеството на продуктите, така и грижата за потребителите. България споделя напълно европейската политика за  високи стандарти за производство на индивидуализирани, екологично чисти и здравословни гроздови и винени продукти.

Определено можем да кажем, че вече с успех се прилага Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (2019-2023 г.), която е с бюджет 133 810 000 евро. Мерките, по които се подпомагат стопаните са "Преструктуриране и конверсия на лозя", "Промоция в трети страни", "Застраховане на реколтата" и "Инвестиции в предприятия", с годишен бюджет  26 762 000 евро, отбеляза Лозана Василева.

<!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if-->

Facebook logo
Бъдете с нас и във