Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Очаква се служебният кабинет да одобри промени в мярката „60 на 40“

Служебното правителство ще проведе заседание от 10 ч., съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. В предварителния дневен ред има 17 точки. 

След като Тристранният съвет прие нов дизайн на мярката 60/40, очаква се служебното правителство да одобри промените в мярката за запазване на заетостта днес. Постановлението ще важи със задна дата от първи юни.

Прилагането на мярката се удължава с два месеца - за юни и юли, а общият й бюджет е 120 милиона лева. Но тя се разделя на две части. Държавата ще изплаща 60% от заплатите и осигуровките за работещи в предприятия със спад в оборота с 40 процента. При фирмите, които имат спад в оборота от 30%, ще получават 50% от необходимите средства. До момента по мярката се подпомагаха предприятия при спад в оборота от 20 на сто.

Министрите ще одобрят и допълнителни трансфери по бюджета на Министерството на околната среда и водите за 2021 г. чрез трансфер от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Вносител е министърът на околната среда и водите.

Правителството ще обсъди проект на решение за даване на съгласие за апортиране на движими вещи, собственост на „ХОЛДИНГ БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВНИ ЖЕЛЕЗНИЦИ“ ЕАД - София, в капитала на „БДЖ-ПЪТНИЧЕСКИ ПРЕВО­ЗИ“ ЕООД. Документите внася министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията. 

В дневния ред е и одобряване на проект на рамково споразумение за "Традуки" - проект за преводи от, на и в рамките на Югоицточна Европа, които е внесен от министъра на културата.

Ще бъде изменен и допълнен и правилникът за прилагане на Закона за чужденците в България, приет с ПМС № 179 от 2011 година. Вносител е заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във