Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Очаква се ръст на цените на жилищата от 3-5% до края на годината

Купувачите се пренастроиха към новата реалност и много прагматично и спокойно подхождат към избора на имот, преценят добре нуждите и възможностите си и сравнително бързо взимат решения, коментира Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES. Растящи обеми от сделки, засилено търсене и ръст на цените белязаха първите месеци на годината на фона на новите вълни на пандемията.

Ново строителство
Издадените нови разрешителни за строеж на жилищни сгради в София в първите месеци на тази година са 229. Те задържат нива, сходни с тези в началото на 2020-а преди пандемията. След краткотрайно забавяне в резултат на опасения за пазара, а и на по-бавна работа на администрацията, виждаме, че строителната активност и очакванията за пазара са се върнали на нивата от силните месеци и години преди пандемията.
Към момента новото строителство продължава да бъде предпочитано от купувачите и да съставлява основен дял от покупките на жилища в столицата по данни на BULGARIAN PROPERTIES. Сделки се сключват и в ранен етап на изграждане, тъй като с напредъка на строителството възможностите за избор стават по-ограничени.
Предпочитани квартали и цени на имотите в тях
Сред най-предпочитаните квартали остават Манастирски ливади, Кръстова вада, Витоша, Дианабад, Студентски град, както и Младост.
Обявяването на разширението на третата линия на метрото в посока Окръжна болница засили интереса към набиращия популярност и развиващ се район Полигона и в частност зоната около "Тех Парк София".
Атрактивни остават широкият център на София около бул. Сливница, Банишора, както и кварталите, които от скоро имат достъп до метро чрез третия му лъч - Красно село, Лагера, Овча купел, Хаджи Димитър.
Наблюдава се траен интерес към затворени комплекси и сгради със собствен двор, към партерни апартаменти с тераса-двор, както и към апартаменти с големи тераси и гледки.
Средните цени в най-популярните квартали през първото тримесечие на 2021 г. са:

• Кръстова вада – 1300 евро/кв.м.
• Манастирски ливади – 1225 евро/кв.м.
• Драгалевци – 1260 евро/кв.м.
• Полигона – 1320 евро/кв.м.
• Дианабад – 1280 евро/кв.м.
• Студентски град – 970 евро/кв.м.
• Младост – 1215 евро/кв.м.
• Лагера – 1180 евро/кв.м.
• Широк център – 1100 евро/кв.м.
• Банишора – 1030 евро/кв.м.
• Люлин – 860 евро/кв.м.
• Връбница – 960 евро/кв.м.

Параметри на закупените жилища
Продължава тенденцията за търсене на по-големи жилища, която отбелязана в края на миналата година.
През първите месеци на тази година делът на закупените 2-стайни жилища спада още и достига 30 процента. Тристайни са 50% от закупените апартаменти, а делът на 4-стайните нараства на 10 на сто.
Средната площ на закупените жилища е 94 кв. м – с още 2 кв.м. повече от края на миналата година, което кореспондира на увеличения дял на многостайните жилища.


Очаквания за жилищния пазар до края на годината
В края на миналата година очертахме два възможни сценария за жилищния пазар в зависимост от развитието на пандемията – позитивен и негативен, отбелязва Полина Стойкова. В момента наблюдаваме да се случва позитивният ни сценарий.
Той беше, че при първи положителни сигнали за справяне с епидемията процесите ще се ускорят и ще се върнем към обичаен ритъм, с активен пазар и стабилни цени. Успяхме да преминем и през третата вълна на пандемията със сравнително по-леки мерки от тези в други страни, а заедно с това напредва и процесът по ваксинация, което дава надежди за скорошно излизане от тази криза.
При тези обстоятелства очакванията ни са за активен пазар с умерен темп на нарастване на цените в рамките на 3-5% до края на годината.
Продължава дигитализацията на сектора на недвижимите имоти с множество въведени онлайн услуги от агенциите, банките и другите пазарни участници. Тези нововъведения ще останат и след пандемията и ще заемат все по-съществено място в осигуряването на качествен жилищен продукт и услуга.

Facebook logo
Бъдете с нас и във