Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Очаква се поскъпване на водата от 1 август

Очаква се поскъпване на водата от 1 август. Това предвиждат разчети на ВиК дружества след отпадането на мораториума върху цените на водата, тока и топлоенергията. Сметките на водните оператори показват цена от над 4 лева за кубик за поне шест общини, сред които Сливен, Плевен, Варна, Стара Загора, Разград и Шумен. Най-скъпа вероятно ще е водата в Шумен. Там цената може да се повиши от 3,43 лева сега до над 4,50 лева за кубик. Не всички всички водни дружества обаче са внесли окончателните си предложения в Комисията за енергийно и водно регулиране.

"Предполагам, че в по-голямата си степен предложенията ще бъдат удовлетворени, тъй като дружествата изпаднаха в тази кризисна необходимост с поскъпване на енергийните носители и необходимост от повишаване на работните заплати", каза пред bTV Димитър Кочков, член на КЕВР.

Омбудсманът Диана Ковачева вече изпрати препоръка до председателя на енергийния регулатор Станислав Тодоров по повод предложените по-високи цени. Позицията на обществения защитник е, че предвиденото повишение няма да подобри качеството на предоставените услуги, но ще задълбочи бедността и социалното изключване в тези региони.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във