Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Очаква се поскъпване на тока с 50% в следващите 10 години

Има вероятност токът в България да поскъпне с 50 процента до 2030 година, ако страната ни изпълнява европейските цели за климата. Около това мнение се обединиха експерти, които взеха участие в международна конференция в София. 

"Изпълнение на целите и достигане, това, което в момента се обсъжда за 50-процентно намаление на въглеродните емисии, ще се отрази върху цените за енергия, най-вече електроенергия. 50-процентно увеличение ще има, тъй като очакваме, ако 2030-а това се случи, да имаме 40 евро за тон на въглеродни емисии", посочи Димитър Стоянов.

Стоянов смята, че в Европа и България енергийната трансформация е едно от основните предизвикателства. За тях са необходими минимум около 1 трилион евро за интегриране на енергийните пазари през следващите десет години, за да бъдат изпълнени европейските цели за устойчиво развитие и климатичен преход. Парите са нужни за трансформирането на мрежите в "умни", пълна интеграция на ВЕИ и управление и обединение на европейския енергиен пазар.

Според данните 70% от ръководителите на 800 бизнеса посочват, че са готови да се ангажират повече в конкретни дейности за целите на устойчивото развитие.

"България подготвя първия си доброволчески доклад, в който държава и бизнес заедно ще работят по целите на устойчивото развитие“, обяви Цветелина Цветанова, председател на Балканския институт за устойчиво развитие.

По думите й това, което ни е нужно, са конкретни дейности и най-вече устойчиви и ясни партньорства. Само заедно можем да сме иновативни и да постигнем целите си.

"97% от хората на планетата дишат мръсен въздух. Климатичните промени са видими за всички, нивото на океаните расте. Основното право на хората да имат покрив е засегнато. Биоразнообразието е в криза. 1/4 от биологичните видове са застрашени. Ресурсите на планетата се изчерпват", добави Цветелина Цветанова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във