Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Очаква се междуфирмената задлъжнялост да се покачва на фона на растяща несигурност

Очакванията на финансовите посредници за растежа през последното тримесечие на тази година слабо се подобряват. Общата балансова оценка е малко по-висока, като болшинството от анкетираните сочат запазване или забавяне на спада. 

Мненията на финансовите посредници в последното издание на тримесечния бюлетин на Министерството на финансите "Финансов сектор: оценки и очакване" отразяват техните оценки и очаквания в ситуацията с глобалната пандемия COVID 19. Те очакват забавяне на спада на българската икономика през последното тримесечие на тази година. Участниците в изданието предвиждат леко повишение на инфлацията през четвъртото тримесечие, а заетостта ще продължава да намалява. 

През август, септември и октомври показателят за бизнес климата последователно леко се подобряваше въпреки растящите опасения от нова вълна на пандемията и риск от налагането на ограничителни мерки в редица страни и у нас. 

В същото време консенсусните прогнози на международни институции като МВФ, ОИСР и Европейската комисия показват очаквания за относително по-малък спад на българската икономика спрямо останалите държави от ЕС и други ключови икономики

Балансовата оценка на анкетираните за междуфирмената задлъжнялост през последното тримесечие на тази година се покачва на фона на растяща несигурност и новата вълна в развитието на пандемията и въвеждането на ограничителни мерки в другите държави. Очаква се те да повлияят негативно върху поръчките и текущите парични потоци на компаниите. Балансовите оценки от краткосрочната бизнес статистика на НСИ за оценката на предприемачите относно финансови проблеми (неплатежоспособност, трудности при получаване и др.) в търговията на дребно се покачва през октомври и ноември спрямо тази за септември и средното за трето тримесечие. В сектора на услугите се наблюдава леко намаление през октомври и ноември спрямо трето тримесечение. В строителството предприемачите отчитат нарастване на финансовите проблеми през ноември.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във