Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Очаква се ЕК да обърне специално внимание на пазара на маслодайни култури

Очакваме Европейската комисия да обърне специално внимание на ситуацията на пазара на маслодайни култури и да приложи всички възможни инструменти, включително извънредни мерки, съгласно чл. 219 от Регламент (ЕС) 1308/2013 с цел смекчаване на въздействието върху производителите от Европейския съюз. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев по време на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел.

Той добави, че България подкрепя Украйна в тези трудни времена, но има смущения на пазара на слънчоглед, които будят безпокойство. „Считаме, че са необходими инструменти за бързо въздействие по отношение на възникналия пазарен дисбаланс, за да бъдат предотвратени по-сериозни икономически сътресения с дълготраен ефект върху пазара на слънчоглед, намаляване на конкурентоспособността на производителите, както и на жизнеспособността на стопанствата в сектора“, допълни министър Гечев.

По отношение на изпълнението на Плана за действие „Коридори за солидарността“ между ЕС и Украйна, България се ангажира да подпомага осъществяване на превозите на зърно за трети страни по транспортните маршрути и по всяко направление от жп мрежа и пристанищата си, с наличния технологичен капацитет.

Министър Гечев информира своите колеги, че новата реколта от пшеница, ечемик и рапица у нас вече е прибрана, като се отчита спад в количествата в сравнение с миналата реколта – при пшеницата и ечемика от около 10%, a при рапицата от около 20 на сто.

В рамките на заседанието е разгледана и темата за устойчивата употреба на продукти за растителна защита. Министър Гечев изрази подкрепа към призива на Полша – ЕК да представи допълнителна и подобрена оценка на въздействие, която да разглежда влиянието на предложения проект на регламент върху продоволствената сигурност на Евросъюза.

Европейските министри са дискутирали и Директивата за емисиите от промишлеността. „Намаляването на прага, над който инсталациите за отглеждане на свине и домашни птици се включват в приложното поле на Директива 2010/75/ЕС, както и добавянето на инсталациите за отглеждане на едър рогат добитък, ще окаже въздействие върху голям брой животновъдни стопанства, като ще създаде значителна финансова тежест“, е посочил министър Гечев. Така на практика се обхващат голям брой семейни ферми в селските райони, които не разполагат с възможностите на индустриалното животновъдство и са заплашени от прекратяване на дейността. А това би довело до сериозни социални, икономически и финансови последствия, с пряко въздействие и върху продоволствената осигуреност на населението, отбелязва министър Гечев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във