Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Очаква се допълнително поскъпване на горивата до края на годината

Горивата ще поскъпнат с още около 0.10 лв. до края на годината и така литър от най-масовите горива ще стигне цена от 2.50 лева. Такива ще са тенденциите по коледните и новогодишните празници. Увеличение в цената ще има и при автогаза. 

Само през последния месец горивата са поскъпнали средно между 5 и 6 процента. Според данните от платформата "Fuelo" към 29 октомври средните цени на горивата у нас са: бензин А95: 2.40 лв. за литър, дизел: 2.41 лв. за литър, пропан-бутан: 1.33 лв. за литър.

Непрестанното поскъпване на горивата се обяснява с по-скъпия петрол на международните пазари.

"Пазарът започна да се стабилизира, търсенето започна да се увеличава и стойностите нараснаха драстично, ако не се лъжа, 50 долара за барел, те достигнаха настоящите около 86. Така че виждате, че това е едно сериозно поскъпване, което и процентно се отразява в цените на бензиноколонките",  коментира пред БНР Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Последните данни на "Евростат" показват, че България е сред страните от ЕС с най-голямо поскъпване на горивата на годишна база, като е на пета позиция в подреждането. 

През септември цените на автомобилните горива и масла в България отбелязват годишен ръст от 28.2% при средно за ЕС увеличение от 22.9 на сто.

Преди нас в класацията по поскъпване са Люксембург, Словения, Румъния и Полша. В Люксембург цените на горивата са се вдигнали с 30.7%, в Румъния - с 29.3%, в Словения с 28.7%, а в Полша с 28.5%.

Същевременно в Малта за трети пореден месец няма промени в цените на горивата. В Ирландия поскъпването е с 15%, в Италия – със 17.5%, а в Финландия – със 17.8%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във