Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Очаква се адекватно обезщетяване на работниците в автомобилния сектор

Договорено е алтернативният данък при таксиметровите превози да бъде намален до законовия минимален праг от 300 лв.

Още в началото на мандата на служебното правителство заедно с браншовите организации в автобусния, товарния и таксиметровия превоза се разработват различни спешни мерки за подпомагане на автомобилния транспортен сектор, по няколко направления. Министърът на транспорта  Христо Алексиев обяви, че до края на годината ще бъдат отпуснати до 40 млн. лв. помощ за автобусните превозвачи, за което България вече получи официално одобрение от Европейската комисия. „Договорено е алтернативният данък при таксиметровите превози да бъде намален до законовия минимален праг от 300 лв.“, отбелязва транспортният министър.

„Успяхме в максимално кратки срокове да подготвим измененията в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина. С промените увеличаваме почти двойно размера на командировъчните пари за международните водачи. При единична езда командировъчните се увеличават от 27 евро на 50 евро, а при двойна – от 21 евро на 45 евро.“  Важна е била и подкрепата на вицепремиера Гълъб Донев за бързата и ефективна работа по тези промени. Размерът на командировъчните средства са определени през 2007 г. и от тогава не са актуализирани. „Това е малка стъпка, но има голям ефект за целия транспортен бранш“, пояснява Алексиев.

Очаква се така да се постигне адекватно обезщетяване на работниците в автомобилния сектор. „През последните години липсата на шофьори е осезаема и смятаме, че тази стъпка е важна за запазването и привличането професионални водачи“, коментира Христо Алексиев.

 

Оспорване на разпоредбите на Пакет Мобилност I

Министър Алексиев отбеляза, че предстои в кратки срокове да бъде внесена молба от България до Съда на Европейския съюз за спиране на изпълнението на част от разпоредбите на Пакет Мобилност I и по-конкретно разпоредбите относно връщането на камионите в държавата членка на установяване.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във