Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ОБВИНИХА АСЕН ДРУМЕВ ЗА ЗЛОУПОТРЕБИ ПО САПАРД

Софийската градска прокуратура внесе на 28 март (петък) обвинителен акт срещу Асен Манов Друмев, бивш изпълнителен директор на Държавен фонд Земеделие, за злоупотреби на стойност 48 895 750 лева. Обвинението е по чл. 282 от НК за длъжностно присвояване, който предвижда между три и десет години затвор. Това съобщи наблюдаващият делото прокурор Пламен Панайотов.
На Асен Друмев е наложена мярка за неотклонение 15 000 лв., а освен това е издадена забрана да напуска пределите на страната. Тази мярка му е наложена заради чистото съдебно минало. Все още не е наложен запор върху сметките на обвиняемия, но това предстои да стане следващата седмица. Според държавното обвинение повечето от присвоените средства са от бюджета на Европейския съюз, а 12 222 000 са от републиканския бюджет.
Предстои да се конкретизира и виновността на други лица от ДФ Земеделие, уточниха от прокуратурата. Разследването за източването на средствата стартира на 16 юли 1997 г. по сигнал на гражданини, уточниха от СГП. То е установило, че е нарушена процедурата по сключването на договорите по програмата САПАРД. Нещо повече, обвинението твърди, че под ръководството на Друмев са сключени договори с 14 фирми, които не са отговаряли на изискването за финансиране по тази мярка. В същото време са отхвърлени други 14 фирми, които според органите на досъдебното производство са отговаряли на европейските изисквания.
Според Даря Пенкова, адвокат на Асен Друмев, прокуратурата гради обвинението си върху тезата, че той е нарушил служебните си задължения при одобряването на 15 проекта за изграждане на тържища, които са кандидатствали и са одобрени за финансиране по програмата САПАРД. Впрочем едно от тези тържища - това в Кърджали, вече е изградено и по моя информация в петък бе посетено от турския премиер Ердоган, специално за БАНКЕРЪ заяви адвокат Пенкова.
Всичките проекти се одобряват от специална комисия към фонд Земеделие, в която влизат 25 човека от различни ведомства и неин председател е заместник изпълнителният директор на агенцията по САПАРД Владимир Карамишев. За всеки един от проектите в комисията се гласува дали да бъде одобрен, или не, като членовете й подават своя глас писмено - т.е подписват се под становището си. Всеки от въпросните 15 проекта, по които е повдигнато обвинение срещу Друмев, е одобрен единодушно от въпросната комисия, включително и от Карамишев, като срещу всеки глас стои съответният подпис. По-късно процедурите по приемането на проектите са одитирани от Сметната палата и заключението е, че няма нарушения, заяви за БАНКЕРЪ адвокат Даря Пенкова.
Според нея в случая има само един детайл, който се използва от прокуратурата. След заседанието на комисията се изготвя един протокол, като към него има опис на проектите. Този протокол не е подписан от Карамишев, въпреки че той е гласувал за всеки един от проектите, уточни адвокат Пенкова. Според нея този липсващ подпис се използва от прокуратурата при повдигането на обвинението срещу Друмев. За мен това е несериозно, коментира тя. Защитата на Друмев обяви, че ще обжалва мярката за неотклонение парична гаранция от 15 000 лв.
Засега единствено Асен Друмев е обвинен за източване на средства по програмата САПАРД.
Прокуратурата внесе в съда и обвинителен акт срещу Любомир Ников, директор на фирма Озеленяване ЕАД, за присвояване на около 581 000 лева. Прокурор Кокинов уточни още, че работата по делото срещу двамата хванати с подкуп служители в агенция Пътна инфраструктура ще завърши до две седмици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във