Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Объркан кмет цеди хазната

Бившият кмет на столичния район Триадица Евтим Евтимов прецакал бюджета с близо 3 млн. лева

Манипулирани обществени поръчки, занижени наеми за общински терени, ползвани от строителни фирми, раздаване на жилища на хора далеч от категорията социалнослаби, щети за стотици хиляди левове... Това са само част от констатациите на звеното за вътрешен контрол в Столичната община за нарушенията на бившия кметски наместник в община Триадица Евтим Евтимов, научи в. БАНКЕРЪ. Докладът (с който редакцията разполага), трябва да бъде допълнен и с проверка на вътрешния одит за размера на финансовите нарушения. По-късно документите може би ще бъдат изпратени в прокуратурата. Такова становище се оформя сред експертите по контрола, които са пресметнали, че щетите за Столичната община доближават три милиона лева.


Като чете човек подобни констатации, се сеща за един анекдот, роден в първите години на демокрацията. Той гласеше, че единственият начин да се подобри халът на българина е по-голяма част от нацията да се превърти през структурите на властта, та да може и повече хора да се облажат от държавната и общинската баница. За разлика от предишни години обаче, най-новите поколения управленци се изпедепсаха и не газят закона с войнишки ботуши, както някои техни предшественици, но и не пропускат да си оближат пръстите. Но по почти законен начин.


По доста артистична схема са били провеждани


конкурсите за избор на изпълнител за обзавеждане

nbsp;


на детски градини и училища на територията на район Триадица. Особена тежест при класацията на кандидатите имала т.нар. концептуална обосновка, която се оказала по-важна дори от цената. Най-креативни и концептуални в тези конкурси в повечето случаи се оказват хората от дружеството с ограничена отговорност Българска училищна индустрия. То е собственост на Мария Василева и Николай Генов. Така например други участници в надпреварата за обзавеждане на училище в кв.Стрелбище оферират цена от 95 хил. до 123.4 хил.лв., но договор е подписан с Българска училищна индустрия за цена 160 хил.лева. В друг случай четири фирми са подали документи за участие в конкурс за обзавеждане на детска градина Златно пате. Но комисията констатира пропуски в изискванията за конкурса и допуска отново само компанията на Генов и Василева. Детайлите при изпълнението на поръчката, обаче са, меко казано, озадачаващи. На 10 май 2010-а комисията разчиства терена от конкуренцията, на 12 май е сключен договорът за изпълнение на поръчката, а само ден по-късно - на 13 май, обзавеждането вече е произведено и монтирано (според приемо-предавателния протокол). То бива експедитивност, бива, ама чак за един ден да бъдат произведени и монтирани мебелите за цяла детска градина...


По любопитен начин е проведен и изборът на строителни фирми за ремонти на общински училища и детски градини. В един от случаите процедурата за избор на изпълнител се проваля до три пъти, докато не се избере подходящата фирма. За смяната на дограмата в детска радина Звънче са били поканени да се състезават пет фирми. Офертите на две от тях били пренебрежимо ниски и конкурсът се провалил. На следващия тур, обаче точно тези с ниските оферти не били поканени, а само тези с близки цени. Да не говорим, че за две от тях се оказва, че едно и също физическо лице приема поканите за участие и така изборът пада върху дружеството с ограничена отговорност НВГ Груп , управлявано от Николин Гавраилов. От справката за подписаните договори показва, че тази компания е била сред избраните да правят общинските ремонти и на други обекти, финансирани от бюджета на кметството.


При проверката е установено, че голяма част от строителните работи, извършени на територията на района, са разплащани винаги в срок. Инспекторите, обаче са открили, че в одобрените количествено-стойностни сметки са записани дейности, които са платени, но не са извършени. В това отношение един от фаворитите на кмета Евтимов бил едноличният търговец Хепи - Христо Зарков, с когото са подписани няколко договора за различни видове работи, но в отчетите за всички тях са вписани значително повече СМР-та (строително-монтажни работи).


Едноличното дружество с ограничена отговорност Булстрой 95, собственост на Иван Найденов, трябвало да изгради и реконструира четири спортни площадки на територията на районното кметство. Оказало се, че са платени неизвършени строително-монтажни работи за 69 482.77 лева. (Целият договор е за около половин милион лева.)


По време на проверката се установило, че всъщност по времето на Евтимов в кметството липсвал какъвто и да е компетентен контрол при харченето на средствата за строителство и ремонти. Според инспекторите това създало достатъчно предпоставки за изтичане на финансови средства и реализиране на корупционни схеми, пише в доклада им.


С доста


странна разсеяност

се отнасял кметският наместник Евтимов и към актуализацията на договорите за наем. Той пропуснал да актуализира наема за терен , ползван за автотехнически пункт от едноличния търговец Гошева. Фирмата платила на общината едва 20 884 лв. вместо 139 480 лв. за периода от 1 април 2008 до 31 декември 2011 година. А от договора за наем с едноличния търговец Христова - Фани Христова за близо три и половина години бюджетът на общината е ощетен със 112 236 лв., пише в доклада на инспекторите. В документа са изброени още десетина фирми, които също са се спасили от решенията на общинския съвет за актуализация на наемите.


Доста сериозна разлика в цените, които е трябвало да бъдат заплатени за терен от 3040 кв. м отдаден на фирма Унибет ООД, която е монтирала на него временно съоръжение - бетонов възел са открили проверяващите. Според лицензирания оценител Софинвест сумата, която е трябвало да заплати фирмата за периода между 2008-а и 2011-а, е 255 480 лева. Тя обаче е платила едва 73 668 лева. Може би тук името на единия от съдружниците в ООД-то е било респектиращо, за да не бъде анексиран договорът, сключен още през 2005 година. Става дума за Миролюб Столарски, собственикът на транспортната компания Карат С, който отдавна е на ти с някои хора от Столичната община...


И ако в тези случаи става дума за небрежност, доста по-различно е положението с


общуването на кмета Евтимов

с представителя на малтийската офшорка Мъркюри ЕАД - Майлс Годфри Самърфийлд, която изгражда Mool Bulgaria на бул. България и бул. Тодор Каблешков. Хората от офшорката поискали да ползват под наем общински терен от 1700 кв. м, който граничи със собствения им имот. Вместо да определи наемната цена в съответствие с наредбата на Общинския съвет за отдаване на общинска земя под наем, Евтимов решава да ползва услугите на лицензиран оценител - фирмата Консулт 2007, на която заплаща хонорар от 1800 лева. Тя пък от своя страна определя цена от 0.04 лв. за кв. м на ден, вместо 1.20 лв., както гласи наредбата на общината. Така вместо в касата на общината да влязат 612 хил. лв. за периода от 1 март до 31 декември 2011-а, тя получава 20 540 лева. Инспекторите са категорични, че загубата е 519 460 лева.


Така благосклонно кметът Евтимов се отнася и към друга голяма строителна фирма НИКМИ АД (която придоби множество апетитни имоти за жълти стотинки по време на ерата Софиянски) . Тя ползва три общински терена, при които разликата в цените между тези в наредбата на Столичната община и договорения с кмета за периода 1 април 2010-а - 31 декември 2011-а са общо 1 645 722 лв. в полза на частното дружество.


Само от тези два случая,


бюджетът на столичната община е загубил с 2 237 182 лв.,

пишат в доклада си инспекторите.


На този фон откритите нарушения за настаняване на семейства в общински жилища, които нямат право на това,са просто незначителен детайл от пейзажа. В дългия списък на хората, облажили се от евтините общински наеми, са фиксирани забежки в широк диапазон. От това, че някои он настанените в общинските жилища въобще не са били регистрирани в списъците на нуждаещите, дотам че сред тях има такива, които имат собствени имоти и чиито доходи далеч не могат да бъдат приравнени към тези на социалнослабите. Като някой си Иван Петров, който има две собствени жилища, годишен доход от 50 хил. лв., джип Чероки и плаща наем от 122 .20 лв. за 113.53 кв. м за апартамент в централната градска част на столицата...?!


Доста любопитен детайл от гастрола на Евтимов на кметския стол е реализацията на дарения, които благодарни граждани са предоставяли на общинската администрация. Само за 2010-а и 2011-а те са в размер на 93 082 лв., които според доклада са отишли главно за посрещане на гости за провеждане на семинари и екскурзии...


Това са само част от откритите нарушения. Както бе казано в началото - на този етап те са за около 2 800 000 лева. Но в тази оценка не са вкарани всички вреди от манипулираните обществени поръчки. А какво ще излезе, след като одиторите проверят цялото счетоводство, може само да се гадае...

Facebook logo
Бъдете с нас и във