Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Обучението е ключово за успеха на бизнеса днес

Търсен продукт, финансиране, терен - това е основата, върху която стъпва  всяка една инвестиция. Но без наличието на достатъчно като брой и като квалификация работници и служители и най-добрият проект няма да проработи.

Но и това не е достатъчно. Всеки бизнес си има свои особености, с които трябва да се запознае новият работник. Освен това производството, технологиите, машините се развиват и е необходимо тези, които са заети пряко в цеховете също да са в крак с новостите. А това означава, че те трябва повишават квалификацията.

За съжаление нашата образователна система - и в средните, и във висшите училища, се развива по инерция без видимо раздвижване в посока нуждите на бизнеса.

Някои от чуждестранните инвеститори у нас се опитват да решават тези проблеми като използват системата на дуалното образование - учене и работа. Младите хора могат да намерят реализация в българските предприятия, получавайки добро професионално образование. Хубавото е, че компаниите (или поне част от тях) разбраха, че трябва да участват в този процес.

Обучението на кадрите е толкова важно, колкото и изграждането на добра инфраструктура. Не са малко фирмите, които вече имат свои центрове за обучение. Например, "КЦМ" - Пловдив работят с професионалното училище в Асеновград и съвместно обучават кадри, които влизат в металургичния завод или се насочват към други фирми от индустрията.

Немската "Либхер", която работи в "Индустриална зона Тракия" също разчита и на своя обучите лен център. 

В американската компания "Сенсата Технолоджис", която произвежда сензори и системи за контрол, отбелязват като много важно за успеха на техния бизнес е инвестицията в хората. Ето защо имат и прилагат различни програми за обучение за кариерно развитие на хората. Фирмата има и специална програма, в рамките на която се покриват таксите за висше образование на служителите.

Във "Вистено България" имат и друг поглед към кадрите. Фирмата организира първият у нас Хакатон с автомобилна насоченост за подбор на млади специалисти в областта на програмирането и технологиите. Друга инициатива е "Инженерна академия", в която се дава възможност за изява на млади таланти.

Когато имаш поглед в лъдещето, каквито и проблеми да изникват, те се решават в движение без да спират дейността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във