Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Обсъждат драстични мерки при неспазване на карантината

Обсъждат промяна в законодателството, с което се въвежда глоба, лишаване от свобода или ограничаване на социални плащания при неспазване на карантина. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на пресконференция на Националния оперативен щаб в зала "Изток" на Народното събрание. Границите няма да се затварят, съобщи щабът.

"Голяма част от българските граждани не следват тази дисциплина, която очаквахме от тях. Щом след всички анонси и призиви, ние имаме такива прояви на безотговорно поведение, сме принудени да търсим санкционен режим за неспазването на карантина", обяви Дончев.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че след като са били направени достатъчно анонси, по какъв начин всеки следва да си промени поведението - от социално дистанциране до спазване на високи стандарти за лична хигиена, такива санкции са неизбежни. Той препоръча пътуванията да бъдат ограничени. По думите му пътуванията в рисковите държави, ще бъдат спрени.

Председателят на Националния оперативен щаб ген.Венцислав Мутафчийски също подчерта значението на карантината от медицинска гледна точка. "Ние отправихме редица вербални послания в тази насока, за съжаление има груби нарушения на тази карантина, не само в България, но и в другите страни, което изисква мерки", посочи ген.Мутафчийски и даде пример с разширение на правомощията на МВР.

Вътрешният министър Младен Маринов посочи, че не всички имат самосъзнание и спазват предписаната за карантина. Той увери, че МВР ще прилага своите правомощия. "Крайно необходимо е да се приеме и санкция, която да гарантира спазването на определената карантина", заяви Маринов.

По отношение на мерките в обявеното извънредно положение, вицепремиерът Дончев заяви, че за срок от две седмици, ще бъдат затворени всякакъв тип хазартни, питейни и увеселителни заведения. Дончев информира, че остава отворен въпросът със заведенията за обществено хранене.

По отношение на икономиката, той посочи, че държавата ще направи всичко, което е по силите й, да балансира дисбалансите.

"Извънредно положение не означава, че животът спира. Той ще има някои ограничения, някои рестрикции, за да спрем разпространението на заразата", каза Дончев и допълни, че животът не бива да спира. Най-сетне не бива да спира стопанският живот, посочи вицепремиерът. Стана ясно, че границите няма да се затварят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във