Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ОБСЛУЖИХА ЗА ПОСЛЕДНО БЕЛЯЗАНИТЕ ОТ СЪДБАТА

Мениджърите на българското раздържавяване са доволни от свършената работа, ако се съди от последната им среща с медиите на 23 ноември. След обнародването на поправките в приватизационния закон, които парламентът гласува на второ четене в сряда и четвъртък, правомощияата на досегашното ръководство на АП се прекратяват.


Най-голямата гордост на изпълнителния директор на оагенцията Захари Желязков е, че през периода на неговото управление са били спасени редица големи предприятия в тежко финансово състояние. Става въпрос за заводи от списъците за изолация и ликвидация. Желязков е убеден, че ако Кремиковци, Агрополихим, Лекоко и други бяха оставени да банкрутират, това практически щеше да унищожи цялата българска тежка промишленост. И не е далече от истината, въпреки че тези дружества обикновено се продаваха за 1 лев и им се опрощаваха дългове. В сравнение с тях обаче повечето от предприятията, за които тече процедура по несъстоятелност и ликвидация, са с неясна съдба и мощностите им бездействат.


Обяснимо е при това положение защо и депутатите не споделят ентусиазма на АП за успешна приватизация чрез РМД. Както се и се очакваше, те намалиха преднината на работниците и мениджърите пред останалите кандидат-купувачи. Първоначалната им вноска вече ще е не 10, а 25% от оферираната сума, а цялото плащане ще се осъществява най-много за пет години.


Рамо получиха РМД-тата, закупили предприятия до 1 февруари 2000 година. Те ще могат да се издължат по приватизационните си договори чрез компенсаторни инструменти до края 2001 година. Според закона Лучников работническо-мениджърските дружества можеха да се възползват от това си право до края на тази година. Така депутатите за пореден път обслужиха белязаните от съдбата. Оттук нататък вече и приватизацията може да стане чиста и свята.

Facebook logo
Бъдете с нас и във