Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общо 805.9 млн. лв. има за проекти за „Свързана България“ от Плана за възстановяване и устойчивост на България

Общият планиран ресурс за конкретните дейности по проектното предложение „Свързана България“ от Плана за възстановяване и устойчивост на България е 805.9 млн. лева, уточниха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. 

Една от основните цели по него е изграждането на модерна и сигурна цифрова инфраструктура и преодоляване на териториалните дисбаланси, свързани с разпространението на широколентовия достъп. Това каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Андреана Атанасова по време дискусия, в която министерството и Държавната агенция „Електронно управление“  представиха пред общини и ИТ бранша новия проектодокумент.

В плана са обхванати областите - цифрова свързаност, транспортна свързаност и местно развитие. 

До края на годината се очаква документът да бъде съгласуван с Европейската комисия, а срокът за изпълнението му е до 2025 г., отбеляза заместник-министър Атанасова.

Правителството прие актуализиран план за цифрова свързаност „Свързана България“. В него се очертават стъпките за осигуряване на цифрова инфраструктура за предоставяне на разнообразни услуги. Мерките предвиждат също подобряване на достъпа до високоскоростен интернет в по-слабо населените региони и развитие на високоскоростния мобилен интернет в страната. Отбелязано е, че от ключово значение за цифровизацията на българската икономика и обществени услуги ще бъдат инвестициите за въвеждане на мобилни мрежи от пето поколение. В документа е посочена необходимостта от целенасочени инвестиции в технологично развитие, завършване на необходимата инфраструктура и гарантирана мрежова и информационна сигурност.

През август в Националната програма за развитие България 2030, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията бе определено за водещо ведомство за приоритет 7 „Транспортна свързаност“ и приоритет 8 „Цифрова свързаност“. Приоритет 8 „Цифрова свързаност“ цели изграждането на модерна и сигурна цифрова инфраструктура, като основа за предлагане на повече услуги чрез цифрово управление и сътрудничество.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във