Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общо 7.7 млрд. лв. са инвестициите в земеделието през последните пет години

Министърът на земеделието Десислава Танева участва в VI-я Мегафорум за агробизнес, вино, храни и оборудване, който включва четирите специализирани изложби: АГРА, Винария, Фудтех и Вкусове от Италия, в Пловдив.

Общо 7.7 млрд. лв. са инвестициите в земеделието у нас за периода 2014-2019 г. или средногодишно по 1.3-1.9 млрд. лева. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на откриването на VI-ия Мегафорум за агробизнес, вино, храни и оборудване. Събитието включва четирите специализирани изложби: АГРА, Винария, Фудтех и Вкусове от Италия, които са разположени в палата №6 на "Международен панаир Пловдив", уточняват от агроминистерството.

Аграрният отрасъл в България е стабилен, като към него има сериозен инвестиционен интерес, а 8% от вложенията в цялата икономика на страната са в този сектор. На фона и на обема им, ресурсът по Програмата за развитие на селските райони не е основен инструмент, а е една незначителна част от инвестициите, които са направени. Министър Танева изрази надежда, че възходящият тренд в развитието на селското стопанство ще се запази и в бъдеще.

Тази година е изключително важна за българското земеделие, защото се определят параметрите на Общата селскостопанска политика за следващия програмен период. „Предстои да се договори общата финансова рамка на европейския бюджет за земеделие, като нашата амбиция е да постигнем максимално висок финансов праг за страната ни“, подчертава Танева. Трябва да бъдем най-креативни по отношение на онези земеделски практики, които ще отговорят на обществените очаквания за опазване на околната среда и постигане на реални резултати. Те трябва да задоволят и очакванията на стопаните по отношение на по-високи доходи, като ще се търси максимална симбиоза между производители-наука и администрация.

Десислава Танева коментира и темата за така наречените "бели петна" и  отново категорично заяви, че нито един собственик на земеделска земя не може да я загуби по давност. "Споразуменията са едногодишни, имотите са строго индивидуализирани и не говорим за липса на информация, кой е собственикът", поясни тя.

Мотото на форума тази година е: "Как високите технологии променят пътя от нивата до трапезата". На мегафорума участват близо 650 фирми от 30 държави, а над 170 ще са браншовете, които се представят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във