Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общо 5304 т е изкупеният тютюн в България през миналата година

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева се е срещнала с представители на Конфедерацията на европейските производители на цигари, съобщиха от пресцентъра на министерството. Те гостуват у нас по инициатива на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България (НАТ).

Гостите са били запознати със състоянието и тенденциите на развитието в сектор "Тютюн"  у нас, за да преценят дали да стъпят на българския пазар. Те са получили информация за площите, върху които се отглежда тази техническа култура, както и за производството на суровината за последните четири години. През миналата година количеството на изкупения тютюн в България възлиза на 5 304 тона, от които - 3 299 тона от сорта "Басми" и "Каба кулак", 1 457 тона "Виржиния" и 548 тона "Бърлей".

Сред обсъжданите теми е би ла и структурата на стопанствата според обработваемата площ и броя на регистрираните производители. Производството  и  съхранението на суров тютюн у нас се извършва въз основа на договори за изкупуване, сключени между тютюнопроизводители и изкупвачи. Отбелязано бе е, че при производството на тютюн у нас се използват сертифицирани семена, произведени при спазване на Закона за посевния и посадъчен материал. А директорът на Института по тютюна и тютюневите изделия в Марково доц. д-р Мария Къшева е представил дейността в областта на научните изследвания, селекцията на нови сортове тютюн, както и мерките за поддържането на генофонда.

Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев е подчерта, че за да се случват нещата в този важен за страната ни бранш, е важно всички по веригата - производители, преработватели и изкупвачи, да работят заедно.

На срещата са присъствали аместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов, представители на Асоциация български тютюн, преработвателния бранш и членове на Конфедерацията на европейските производители на цигари.

Отглеждането на тютюн у нас има значително социално значение, тъй като при определени нископродуктивни почви тази култура се явява основна за населението, т.е. тя е в основата на традиционния му поминък.

Според прогнозите у нас ще бъдат засадени през тази година около 56 700 декара от тази традиционна за нашата страна култура, като се очаква от тях да се получат близо 9450 тона суха листна маса.
Очаква се от сортовата група "Бърлей" да се засадят около 3700 декара, а производителите да приберат 1150 тона суха тютюнева маса. Около 19 000 декара ще бъдат покрити с растения от другата сортова група "Виржиния". Прогнозите са от нея да се произведат 4000 тона суха тютюнева маса. Дребнолистният "Каба -Кулак" ("Северна България") ще се отглеждат върху 4000 декара и се очаква от този сорт да се получат около 800 тона тютюн.

Най-масовата сортова трупа "Басми" ще заеме най-големи площи - близо 30 000 декара, и при благоприятни климатични условия прогнозите са за около 4500 тона добив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във