Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общо 4.7 млн. лева са компенсациите за пропаднали площи

От 2 ноември започва прием на заявления по Схемата за държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделски стопани в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2020 г., съобщиха от агроминистерството. Документи се подават в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ до 18 ноември. Средствата ще бъдат изплатени до 18 декември, уточняват от фонда. Утвърденият финансов ресурс по схемата е 4.7 млн. лева.

На подпомагане подлежат земеделските стопани, които притежават констативни протоколи за 100% унищожени площи със земеделски култури вследствие на суша, измръзване, слана, градушка и други климатични събития. Те се реализират по схема на държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“. Близо 600 са издадените констативни протоколи за установяване на напълно пропаднали площи, като засегнати са над 14 хил. хектара.

С държавната помощ ще се компенсират до 80% от производителните разходи за отглеждане фуражни и технически култури, плодове, зеленчуци и етерично-маслени култури през изминалата стопанска година. Обезщетението за зърнено-житни и зърнено-бобови култури е до 20 процента. Земеделски производители, които не са застраховали площите си, могат да разчитат на 50% от полагащата се помощ за съответната култура.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във