Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общо 450 язовира се нуждаят от спешен ремонт

884 язовири в страната се нуждаят от ремонт, като 450 от тях се нуждаят - спешно. Това каза в Ловеч председателят на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор Петър Горновски по време на разширено заседание на Щаба за провеждане в действие на Плана за защита при бедствия, съобщи БНТ.

"Има проблеми с преливници, с изпускателни кранове. Това означава, че ако има приливна вълна, съоръжението на този язовир не може да действа, т. е. може да се случи по-сериозно бедствие в следствие разрушаване на стената. Затова тези язовири по най-бързия начин трябва да бъдат ремонтирани. Предписанията за ремонтите и актовете са насочени към собствениците. До 3 октомври е срокът за подаване на заявления от общините за прехвърляне собствеността на язовирите на държавното предприятие. Досега това е направено на 60-70%", обясни Горновски. 

Експертът поясни, че предстои класификация на всички язовири в страната, според обема и опасността. Те са общо 6800, но след приключване на предприетите проверки се очаква броят им да достигне 7000, тъй като има още малки водоеми, които тепърва се установяват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във