Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общо 3687 работни места в област Търговище запази мярката 60/40

Общо 3687 работни места са запазени в област Търговище благодарение на мярката 60/40, съобщава БТА. В изпълнение на мерките за възстановяване на трудовия пазар и смекчаване на последиците от COVID-19 кризата до края на юни чрез трите бюра по труда в областта 72 работодатели от различни засегнати сектори са се възползвали от мярката, предложена от правителството.

В края на юни общият брой на безработните в бюрата по труда в Търговище, в Попово и в Омуртаг е 5801 души. Спрямо месец май те са с 448 по-малко, но погледнато към юни миналата година увеличението е с 1009 човека.
Равнището на регистрираната безработица в област Търговище е 11.8% като спрямо май показва намаление с 0.9 процентни пункта.
Област Търговище заема площ от 2710.4 км2 и има население от около 115 211 души. Състои се от пет общини, в които има 196 населени места.

Административен център на областта е град Търговище. Той отстои на 320 км от София, на 121 км от Варна и на 100 км от Русе. Удобна е и транспортната връзка през Котел за Южна България. На територията на област Търговище се формира ясно обособена, кръстовидно изградена транспортна мрежа. Областта се обслужва от I-4, който е път от първокласно значение, с дадена европейска категоризация път Е772, чието направление е София – Севлиево – Велика Търново – Търговище – Шумен – Варна.
Тенденциите в развитието на населението са: постепенно намаляване на общото население и възпроизводствения потенциал, повишаване на образователното равнище. Сред големите предприятия са "Божер 2000" АД, "Винпром Търговише" АД, Кока Кола НВС България" АД, "Тракия глас България" ЕАД (Шишеджам), "Терем-Хан Крум" ЕООД, "Мебел Стил" ООД и други.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във