Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Общо 2690 нарушения на ЕРП-тата установи ДКЕВР

Общо 2690 нарушения за трите електроразпределителни дружества е констатирала проверката на енергийния регулатор ДКЕВР.

Електроразпределителните дружества са увеличили сметките на потребителите си, като са отчитали показанията за консумираната електроенергия за по-дълъг от законоустановения период. Това са установили направените одити от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Председателят й Боян Боев съобщи, че друго сериозно нарушение е некачественото предоставяне на услугите, като токът е бил с по-високо или по-ниско напрежение от 220 волта.

Електроразпределителните дружества са възлагани на свързани с тях фирми услуги без обществени поръчки, като са пренасочвали към тях значителни по размер суми, допълни още Боев.

Най-голям брой от нарушенията са свързани с неподмяна на електромерите. Само при ЧЕЗ са констатирани 1088 нарушения при направени 1283 проверки, тоест при 85% от случаите.

Общо 349 са нарушенията, установени при EVN при проведени 553 проверки, тоест при 63% от случаите. При Енерго-Про одитният екип е направил 570 проверки, като нарушенията са 320 или 56%.

Проверките в дружествата са започнали преди 4 месеца съвместно с външни експерти. Боев заяви, че процедурата не бива да се бърка с тази за отнемане на лицензиите, която започна през април.

Facebook logo
Бъдете с нас и във