Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общо 15 млн. лева са нужни за подготовката на пътищата за зимата

От 15 млн. лева се нуждае Агенция "Пътна инфраструктура", за да подготви пътищата за зимния сезон. Това заяви директорът на дирекция "Развитие напътната инфраструктура с бюджетни средства" в агенцията инж. Георги Златев. Средствата се използват основно за изкърпване на дупки, обновяване на маркировката, да се възстановят еластичните огради и да се изчистят храстите, избуяли от обилните дъждове. Все още обаче агенцията не разполага с нужната сума.

Пътната агенция е създала организация за обработка на пътищата при снеговалеж. Прогнозите на синоптиците сочат, че още в края на тази седмицата са възможни сериозни снеговалежи във високопланинските райони.

В зависимост от атмосферните условия от 1 до 15 ноември ще бъде въведено зимното поддържане на републиканската пътна мрежа в цялата страна, съобщиха от агенцията.

Коментирайки зимната поддръжка на пътищата инж. Георги Златев посочи, че стремежът е по първокласните пътища да се използват само сол и химически вещества, а не пясък. Оказва се, че договорите на фирмите за зимна поддръжка в шест от 28 области в страната изтичат.

Проблеми обаче не се очакват, като новите процедурите за избор на изпълнител са към своя край. Следващата седмица пътната агенция започва проверки на фирмите за удостоверяване на пълната им готовност за зимния сезон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във