Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общо 141.2 млн. лева получиха фермерите по Ковид помощта

Изплатени са 141 248 477.49 лв. по Ковид помощта, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Подпомагане са получили 26 473 земеделски стопани от 26 746, които имат право за подпомагане. Останалите производители ще получат помощта след извършване на административни проверки.

Земеделските стопани получават по-голямо от очакваното подпомагане, тъй като ставките по схемата бяха увеличени. Това стана възможно след като при приключване приема на заявления и разпределяне на бюджета по направления, останаха налични средства.

Държавната помощ се предоставя по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“ за 2022 година. Приемът на заявления приключи на 20 май.

Припомняме, че Управителният съвет на фонда утвърди по схемата бюджет в размер до 143.5 млн. лева. Подпомагането се отпуска на фермерите, отглеждащи едри и дребни преживни животни, пчелари, както и към производители на плодове и зеленчуци, маслодайна роза и ориз, за компенсиране на част от повишените разходи за производство.

Право на подпомагане имат земеделски стопани, които отглеждат едри и дребни преживни животни, пчелни семейства, плодове и зеленчуци, винено грозде, маслодайна роза и ориз. Изисква се от тях да са пререгистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители за стопанската 2021 - 2022 г., както и да отговарят на определението за микро, малки и средни предприятия, съгласно Приложение І от Регламент (ЕС) 702/2014 и да не са били в затруднение към 31 декември 2019 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във