Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общо 10 млн. лв. е бюджетът по схемата за инвестиции в растениевъдството

Общо 10 млн. лева е определният бюджет по инвестиционната схема за държавна помощ „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция“ за 2022 година. Земеделските стопани, включително организации и групи производители, могат да подадат заявления за подпомагане до 8 април в Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ по място на осъществяване на дейността по проекта.

Определеният бюджет ще се разпределя до изчерпването му по реда на кандидатстване.

Максималният размер на помощта по схемата е в размер до 120 хил. лева, като се възстановяват до 50% от извършените разходи за инвестиции. За закупуване на бокспалети, каси и щайги за многократна употреба максималният размер на помощта е до 24 000 лв., а за закупуване на оборудване за силозни стопанства е до 50 000 лева. Подпомагането се предоставя за покриване на част от разходите за закупуване на машини и оборудване за подготовка за продажба, охлаждане и съхранение при производството на собствена първична земеделска продукция, машини, оборудване и съоръжения за защита от слана и градушки.

Схемата е разработена по предложение на браншовите организации в сектор „Растениевъдство“ и се прилага за трета година. Срокът й на действие е удължен до 31 декември тази година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във