Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общите енергийни проекти обсъдиха премиерът Бойко Борисов и гръцкият му колега Кирякос Мицотакис

Бойко Борисов и Кирякос Мицотакис са единодушни, че България и Гърция са стратегически партньори

Реализацията на ключовите съвместни инфраструктурни и енергийни проекти беше сред акцентите на разговора между министър-председателя на България Бойко Борисов и гръцкия премиер Кирякос Мицотакис, съобщиха от пресцентъра на правителството. Двамата правителствени ръководители са разговаряли преди началото на Четвъртата среща на върха в Солун. "Ускорената реализация на газовия интерконектор между България и Гърция е приоритетен не само за нас, но и за целия регион. Само преди дни проверих напредъка на изграждането на дейностите на връзката, чийто старт беше даден през месец май тази година. Така ще подобрим енергийната сигурност на цяла Югоизточна Европа", категоричен е премиерът Бойко Борисов. Той е посочил, че за икономическия подем в региона ще допринесе и реализирането на транспортните проекти като железопътната линия Бургас-Александруполис, която е част от по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море - "Sea2Sea".

"Нашите две страни са стълбове на стабилност в региона и силни застъпници на регионалното сътрудничество и европейската и евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани". Тази обща позиция са изразили в хода на срещата министър-председателят Борисов и гръцкият премиер Мицотакис.

Бойко Борисов и Кирякос Мицотакис са единодушни, че България и Гърция са стратегически партньори и в този контекст е необходимо поддържането на приятелски и отворен диалог във всички сфери от общ интерес. Българският премиер Борисов е изразил увереност, че активното двустранно сътрудничество ще продължи и с новото правителство на южната ни съседка и ще бъде запазен общия стремеж към задълбочаването на политическите и икономическите връзки. "Взаимодействието между нашите страни придобива още по-голямо значение на фона на кризите, които ни обграждат от изток и от юг, а и на запад от нас, като имаме предвид крехката стабилност на Западните Балкани", е заявил българският министър-председател.

В хода на разговора двамата правителствени ръководители са отбелязали отличните двустранни връзки в търговско-икономическия сектор. "Гърция остава един от водещите ни търговски партньори, затова подкрепяме всякаква инициатива за активизиране на бизнес отношенията", е посочил премиерът Борисов и е отбелязал възходящата тенденция на стокообмена между България и Гърция през последните години. За първата половина на тази година търговията между двете страни бележи ръст от 14.8% спрямо същия период на миналата година и е в размер на 1.7 млрд. евро. По време на срещата българският министър-председател Борисов е акцентирал върху необходимостта от още по-задълбочено насърчаване на инвестициите между България и Гърция. В разговора е отбелязан и големият потенциал в сферата на туризма, който двете страни развиват през последните години, като премиерът Борисов е подчертал значението на автомагистрала "Струма" за свързаността с южната ни съседка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във