Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общинските съветници приеха рекордния бюджет на София

След 5-часов дебат Столичният общински съвет одобри бюджета на София за 2020 година в размер 1.73 млрд. лв. Така размерът на бюджета за тази година се увеличи с 6 милиона спрямо първоначалния разчет. 32 от общинските съветници гласуваха "за", 26 - "против", а трима от съветниците не присъстваха на вота.

Групите на БСП, "Демократична България" и независимият общински съветник Борис Бонев гласуваха "против", като аргументът им беше, че средствата за районите не са добре планирани.

Докладите на социалистите и "Демократична България" за промени в разходната и приходната част в бюджета бяха отхвърлени, като бяха приети становищата на водещата комисия в общинския съвет. По време на дебатите столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че всяка инвестиция, която се прави, е в кварталите и противоположните твърдения са политически внушения, неотговарящи на истината.

Основни компоненти на бюджета са делегираните държавни дейности в размер на 555 млн. лева и собствени приходи от 782 млн. лв. Това е с 57 млн. лв. повече от прогнозираните приходи спрямо миналата година, съобщи общинският съветник от ГЕРБ Димитър Вучев.

При данъчните приходи се очаква увеличение в размер на 36 млн. лева и те да достигнат 388 млн. лв. При неданъчните очакваме 393 млн. лв. приходи или 21 млн. лв. увеличение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във