Банкеръ Weekly

Дончо Барбалов, заместник-кмет по финансите на Столичната община, пред в. "БАНКЕРЪ"

Общинските дружества се дисциплинираха

Г-н Барбалов, проектобюджетът на Столичната община за 2017-а бе около 1.2 млрд. лева. В крайна сметка обаче бе одобрена значително по-висока сума.

- Само преди дни внесохме допълнение към доклада за бюджета, тъй като получихме данните от т.нар. преходен остатък за миналата година. Реално по този начин столичният бюджет се увеличава с 60.6 млн. лв. спрямо миналата година и става 1.326 млрд. лева. Капиталовата програма също се увеличава и става 438 млн.лева.

Сумата, която сте заложили като собствени приходи на общината, е с 26.2 млн. лв. повече. Откъде ще дойде тя? Не се ли опасявате, че прогнозата Ви в тази посока да се окаже неизпълнима?

- Общата сума е 115 млн. лева. Очакваме с 22.2 млн. лв. повече приходи от данъци и с 4 млн. лв. повече приходи от такси. Мисля, че прогнозата ни е съвсем реалистична, тъй като можем да се похвалим през миналата година, че сме изпълнили заложените параметри при събираемостта на данъците на 100%, а общо програмата ни за собствените ни приходи е изпълнена на 97 на сто. Такова изпълнение се случва за първи път от много години насам. Надяваме се тази тенденция да се запази и през тази година.

Едно от най-големите постижения на общината доскоро беше привличането на европейски средства, чрез които се гарантираше огромна част от капиталовата програма на Столичната община. Според внесения проект на бюджет тя е на обща стойност 401.4 млн. лева. Колко от тях са дошли като европейско финансиране и кои са приоритетните проекти?

- С внесената сега промяна тя става 435 млн. лева. От тях 275 млн. са европейски средства.

Разбира се, най-големият проект си остава столичното метро. За първи път обаче предприемаме строежа на един цял лъч - третия. Това е огромно предизвикателство както ресурсно, така и организационно, но нещата наистина се случват. За него са предвидени 223 млн. лева.

Освен него има още няколко далеч немаловажни проекта, които предстои да бъдат реализирани. Единият от тях е обновяването на 26 общински сгради - училища и детски градини, за които е осигурено европейско финансиране по програмата за енергийна ефективност. Работата по тях ще започне през лятото, когато децата са във ваканция. Колегите вече подготвят организацията на търговете и работата ще може да започне в предвидените срокове.

Другият приоритетен проект е реализацията на втората фаза от проекта за интегриран градски транспорт. Започва работата по реконструкцията на трасето по "Цар Борис". Вече е обявен конкурсът за доставка на новите трамваи. В рамките на този проект влиза и реконструкцията на трамвайното трасе от завод "Изида" до "Орландовци" по ул. "Каменоделска". С него реално много добре се връзва отсечката по ул. "Козлодуй", по която работихме през миналата година. По този начин ще се получи един доста голям участък, който ще бъде рехабилитиран изцяло.

Работим много активно и по проекта за централната градска част, но все още той не е окончателно завършен, по него нямаме усвоени европейски средства. Очаквам в най-скоро време той да бъде внесен и финансирането по него също да бъде одобрено. Той включва ул. "Граф Игнатиев", площад "Славейков" и няколко градинки в централната част на столицата. София става все по-красива.

Сред големите успехи, които афишираше Столичната община, беше ремонтът на улици. Наскоро обаче излязоха критични публикации, в които се казваше, че средствата по това перо през тази година са значително намалени. Каква е причината?

- Напротив, средствата за поддръжка на улиците са увеличени с 500 хил. лева. За ремонт са предвидени  34.6 млн. лева. А това, което най-вероятно са имали предвид авторите на тази критика, отразява факта, че една голяма част от средствата по това перо бяха насочени към реализацията на големия проект за ремонта и реконструкцията на основните  булеварди и на улици в града на стойност 100 млн. евро, реализиран със заемни средства. Но този проект на практика вече е почти завършен и оттам идва разликата, за която говорите.

Инак общо за пътни дейности са предвидени 80 млн. лева. Така че средствата, които са насочени към тези дейности, далеч не са малко. И те са съобразени с реалностите и с възможностите, които имаме.

Втора година вече общината работи по инициативата "София - европейска столица на спорта". Доста пари бяха насочени в тази посока през миналата година. Каква е сумата за тази и за какво ще бъде използвана?

- Да, така е, миналата година бяхме заложили 400 хил. лв., а за тази година тя е 500 хил. лева. Освен това трябва да се има предвид, че това не са единствените средства, които се използват за тази дейност. Трябва да се знае, че на практика след създаването на неправителствената организация "София - европейска столица на спорта" тя сама успява да привлича и донорски средства, така че дейностите й са ресурсно обезпечени. А тези, които са включени в календара й, са изключително много. Почти всяка седмица има някакви мероприятия. И далеч не става дума само за маратона на София, за зимните и летните игри, които се провеждат, а и за много други мероприятия.

Емблематичен за управлението на кмета Фандъкова ще остане стремежът й да насочи голяма част от инвестициите в града към изграждането на детски градини и училища. Какви са намеренията на общинското ръководство в тази посока за тази година?

- Продължаваме. Предвидени са капиталови разходи  в размер на 8.5 млн. лв. - и за строителство на нови детски градини, и за разширяването на съществуващи.

В кои квартали?

- В "Драгалевци", "Младост ІV", "Красна поляна" и "Красно село".

От години "трън" в петата на кметството са губещите общински дружества. Част от тях бяха "редуцирани", но все още има какво да се желае. Какво предстои през тази година?

- Да, действително, някои от дружествата бяха слети, но други вече си стъпиха на краката. Така че този "трън", както се изразихте, вече не е толкова бодлив. Фирма "Егида", която беше в много тежко финансово състояние, вече се справя много успешно и спокойно се явява на търгове за охранителна дейност, които печели. Това дружество е пример как при добро управление нещата коренно могат да се променят.

Не очаквам някакви сериозни проблеми в общинските дружества. Те работят в конкурентен пазар, макар че в повечето случаи дейността им е със социална насоченост, но можем спокойно да кажем: резултатите им напоследък стават все по-добри и по-добри. Много важно е случилото се в последните години: че те се научиха да работят на този пазар. Подготвят много добри проекти и успяват да привлекат европейски средства. Пазарите са пример за това. Те осъществиха много проекти както чрез програма "Джесика", така и чрез фонда за енергийна ефективност.

Добрата новина е, че и болниците вече доста добре се ориентират в това финансиране. Те също разработват много и добри проекти и успяват да усвояват европейски средства. Придобиха едно нормално търговско поведение, научиха се да работят на конкурентен пазар и повечето се справят добре.

Едно от най-богатите откъм имоти дружество - "Софийски имоти", винаги е било под прицела на журналистите. Каква е ситуацията в него?

- Все още не сме получили окончателния отчет, но определено и там тенденцията е добра. Те работиха много успешно по проекта за парк "Възраждане" и това е немалко постижение.

Какво се случи с идеята за цялостната му приватизация?

- Самият факт, че години наред - въпреки огромните си активи, това предприятие беше губещо, а сега вече не е така, няма особена логика то да бъде приватизирано. Разбира се, тези решения ги взема общинският съвет, но мисля, че тази тема не е на дневен ред. Още повече когато чрез работата си то доказва, че може да подпомага дейности, които са важни за града.

Обновлението на градския транспорт също е тема, която вълнува силно обществото. Какво да очакваме през тази година?

- Разработена е цялостна програма за обновяване на автобусния парк в града. След като миналата година доставихме 110 нови автобуса, вече започна процедура за още тридесет. Освен това ще бъдат доставени и 13 нови трамвая. Ако успее да осигури още резерви, "Столичен автотранспорт" може да увеличи придобивките си. Въпрос на организация.

Все още си остава неизяснен въпросът около спряната приватизация  на "Общинска банка". Докъде стигнаха нещата там?

- Според мен в момента и тази тема също не е актуална. Процедурата беше спряна, а и банката се справя добре. Има добри финансови резултати и е на печалба. Не разпределя дивидент, а го капитализира. Да не говорим, че чисто експертно нейните специалисти помагат много и на общината, и на общинските дружества.

Facebook logo
Бъдете с нас и във