Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ УВЕЛИЧАВАТ ДЪЛГОВЕТЕ СИ

През първото тримесечие на 2006 г. болниците с държавно участие са намалили задълженията си с 3 млн. лв., но общинските са задлъжнели с 6 млн. лв., съобщи в петък (12 май) министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски по време на парламентарния контрол. Към 31 март общият размер на дългосрочните и краткосрочни задължения на болничните заведения е 219 млн. лв., от които 182 млн. лв. са борчове на държавните болници.
Здравното министерство и НЗОК са предприели съвместни мерки за затягане на финансовата дисциплина в болниците, напомни Гайдарски. Заради очертаващия се годишен недостиг на парите за болнична помощ през тази седмица управителният съвет на касата прие редица стъпки за прецизиране на клиничните пътеки и за строг контрол над болничната дейност.
Състоянието на автопарка в системата за спешна медицинска помощ е в незадоволително състояние, призна още Гайдарски. Непрекъснатият денонощен интензивен режим на работа, както и лошата пътна инфраструктура са довели до значителна амортизация на санитарните автомобили. За спешната медицинска помощ през 2006-а са предвидени текущи разходи в размер на 51.675 млн. лева. Както във всички бюджетни структури, работните заплати и в Бърза помощ ще бъдат увеличени с 6% от 1 юли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във