Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общинските бюджети са под изключителен натиск

Към момента всички общински лечебни заведения приемат пациенти с коронавирус. Това заяви пред БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). „Тъй като големите областни болници, болниците в големите градове, не можаха да се справят с потока от болни, заразени с Covid-19, нашите общински лечебни заведения поемат част от заразените пациенти“, поясни тя. 

Леглата, които се очакваха от нас, са осигурени. По-труден е проблемът с персонала. Легла има, но вече няма лекари и медицински персонал, който да обслужва пациентите“, посочи Георгиева.

НСОРБ прави анализ на състоянието на общинските болници. През януари ще е ясна пълната картина. От 320 лечебни заведения у нас 122 са общински. На база на данните от 93 от тях става ясно, че над 30% от лекарите и над 40% от останалия медицински персонал са в пенсионна възраст. В Сдружението на общините не разполагат с данни за заразения медицински персонал по общини. „Голяма част от персонала е или болен, или карантиниран. Продължаваме да търсим доброволци. Колкото и да е трудно, все пак има и светлинки“, коментира Георгиева. 

Силвия Георгиева акцентира върху голямата вълна от дарения, които още след началото на пандемията са помогнали на общинските болници – с доброволен труд и медицинска апаратура.

Общинските бюджети през 2020 г. са под изключителен натиск, както и всички останали бюджети – на частния бизнес и на държавата, изтъкна още Силвия Георгиева. Заради спрелите бизнеси приходите от общински данъци и такси са спаднали. Там, където общинските бюджети са позволявали, са били отделени средства за инвестиционни разходи за местните болници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във