Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общинският съвет в Несебър обсъжда придобиване на инфраструктурата на "Слънчев бряг"

Кметът на Несебър да започне преговори с правителството за придобиване на собствеността върху инфраструктурата на Слънчев бряг. Този въпрос ще бъде обсъден на извънредна сесия в морския град. Докладна записка за това упълномощаване е внесена  от Венелин Ташев – съветник в Общинския съвет - Несебър. 

В момента държавата контролира 75% от туристическото дружество "Слънчев бряг" АД, което стопанисва едноименния курорт. Славата на кк "Слънчев бряг" като рай за семейна ваканция, а също тишината и спокойствието вече са история. Презастрояването е очевидно. Това води до отлив на туристи в резултат на влошеното качество на отдих и липсата на необходимата за толкова голям брой посетители инфраструктура. Хотелите са продадени, а дружеството поддържа и предлага на наематели инфраструктурата на курорта. 

Основната дейност на "Слънчев бряг" АД е поддържането на инфраструктурата на едноименния черноморски курорт, което от ключово значение за функционирането на отделните туристически обекти в него. От началото на 2009 г. дружеството има проблеми със собствениците на тези обекти за плащането на такса за поддръжката на инфраструктурата, което се отразява и върху приходите на туристическото дружество.

Смесената собственост, при която държавата в лицето на едноименното акционерно дружество стопанисва източната част на комплекса, а общината – западната, води до редица неуредици. 

От дружеството опонират. Не трябва да се прехвърля инфраструктурата на Слънчев бряг Изток към община Несебър, смята изпълнителният директор на акционерното дружество Златко Димитров. Според него безвъзмездно прехвърляне би нарушило интересите на акционерите - миноритарни и мажоритарни, - над 3500 индивидуални инвеститори, фирми и държавата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във