Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Общински съветник „коландрисвал“ скандалния строеж в Обзор

Тайният инвеститор в поредната подпорна стена се оказа шефът на на комисията по бюджет и финанси на общинския съвет в Несебър - Върбан Кръстев.

S 250 3a4f7f72 7ea4 450a ba5b e6f710713a75

От години вече не е тайна , че строителните „завери“ в най-апетитните  ни морски общини   нямат  обхождане . В  миналия  брой на в. „Банкеръ“, в публикацията „Царете на мълчанието - в община Несебър“ разказахме как общинската  управа тук съвсем умишлено замъгльосва истината около градежа край Обзор - поредната „законна“ подпорна стена, която кацна на тамошния бряг.

Тия дни  най-сетне успяхме да пробием „бетонираната“ в мълчание администрация на кмета  Николай Димитров.  Чиновническото  мотаене, което предизвикваше журналистическия  въпрос  за законността на поредния градеж на брега на морето  беше „преодоляно“ едва след като завърши проверката на Върховна административна прокуратура и на Дирекцията за национален строителен контрол , (самата тя провокирана от  избухналия още в началото на лятото  скандала с тази поредна „подпорна“ стена). И едва след разпореждането на държавното обвинение и заради доказаните сериозни нарушения тук, кметът на Несебър Димитров беше принуден да издаде заповед за спирането на строителството.

Именно

този документ обаче се оказа изключително апокрифен.

Странно защо редица документи, свързани с разрешителното за строеж и със самата заповед за спиране на изграждането на т.нар. „жилищна града за сезонно ползване“ ,  липсват на официалната страница на общината. Нещо, което е задължително по закон...

 Все пак  стана ясно каква точно е трънката,  зад която се криеше информационният заек. Просто инвеститорът в този обект е председателят на комисията по „бюджет, финанси, европейски фондове, национални и регионални програми“  - общинският съветник от Несебър Върбан Валентинов Кръстев.

Именно неговото еднолично дружество „Атлант пропърти“ ЕООД, което е създадено през 2018 г. с капитал от ...50 лв. е инвеститор на обекта на брега на морето. Изпълнител на градежа пък е фирмата на брат му  Янислав Валентинов Кръстев – „Атлант 2013“ЕООД.

Преди години бизнесът на общинският съветник, избран от листата на „Български социалдемократи“ ( съюзник на БСП и част от Коалиция за България), е бил насочен основно към земеделие. Това подсказват  информациите в интернет, свързани с друга негова фирма - „Европа трейд 2010“ ЕООД. Кръстев е бил арендатор на земи в землището на село Горица, община Бяла, има проект за " Изграждане на овцеферма за 500 бр. овце - майки " в село Приселци, община Несебър. Съвсем резонно е при тази бизнес биография  Кръстев да  фигурира  в информационната система на общинския съвет в Несебър с професия – „земеделие и търговия“.

Очевидно обаче,

земеделието се е оказало тясно за амбициите на общинския началник.

Преди година той се е ориентирал към строителство на ваканционни обекти . Още повече, че  на имотния пазар в Обзор се появяват  имотите на фалиралата вече компания „Фърстлайн канстръкшън БГ“ ЕООД - еднолична собственост на регистрираното в Дания дружество „Фърстлайн  Естейтс А.С.“, които се разпродават на доста атрактивни цени от синдика на обявеното в несъстоятелност дружество Стоил Моллов.

Освен че са евтинички, имотите на датчаните са ситуирани на и до самият бряг. А на всичкото отгоре „подложката“ им по отношение на градоустройството тук отдавна е закодирала бетонирането на бреговата ивица. Отдавна стана ясно,  че още прeз 2004 г., когато датчаните се появиха тук като „велики  чужди инвеститори", те са се сдобили  с oдoбрeн от тогавашния общински съвет Подробен устройствен план, който на практика е отворил пътя за градежите досами морето.

Така, че няма как тези имоти да не изострят апетита, особено на хората, които отдавна са били наясно с всички детайли около възможностите, които им дава създадената от самото кметство ситуация.

Фирмата на Кръстев „Атлант пропърти“  се е сдобила с терена и  с част от започнато, но недовършено строителство на фалиралата датска компания, на 26 март миналата година. Веднага след това новият собственик на имота се заема с

 „ъпгрейдването“ на строителните книжа,

на датчаните (от 2007 г.) и успява да ги придвижи до ново строително разрешително. То е издадено на 30 април тази година от изпълняващия ролята на главен архитект на Обзор  - арх. Николай Орешков. Всички строителни книжа, които включват различните специалности на градежа са надлежно одобрени и получават парафа и печата на кметството в Несебър. Същият ден е открита и строителната площадка и  е дадена и така наречената строителна линия на обекта. И така до  21 май, когато градежът стига до трета междуетажна плоча или преведено на човешки език - до четвъртия етаж.

По това време „шумът в системата“ вече е започнал и наяве започват да излизат нарушение след нарушение.  На 15 юни строителните работи са спрени, защото се оказва че има изградени стоманобетонови пилоти с височина 17 м., които не съответстват по местоположение на одобрения проект. Но се разбира и, че те все пак са били одобрени в новите строителните книжа, в т.нар част строителни конструкции, която минала в  документацията като „пилотно анкерна конструкция за укрепване на ската над сградите на комплекс обект „Южен плаж“ .

Тук е моментът да припомним това, което каза пред в. „БАНКЕРЪ“ , самият арх. Оришков само преди седмица. Тогава той беше категоричен, че нарушения на нормативните изисквания при издаването на разрешението за строеж няма, тъй като той самият бил одобрил  строителството. А обектът  бил съобразен с всички изисквания на градоустройствения план.  А що се отнася до въпросната подпорна стена, която за пореден път стана причина за скандал преди три месеца, според архитекта  тя била изградена, после  изоставена на терена от предишните му собственици. И  той преценил, че тя спокойно може да бъде третирана като... „даденост“. 

Тази „даденост“ обаче се оказва натоварена с доста проблеми, ако се съди  по мнението на вещото лице, което е изготвило експертиза по случая. Те са описани подробно в заповедта за спиране на строителството. Най-вероятно всички тези пропуски ще бъдат отстранени впоследствие и градежът на брега ще продължи да расте. А природозащитниците нека да си обясняват, че cпoрeд Зaкoнa зa уcтрoйcтвoтo нa Чeрнoмoрcкoтo крaйбрeжиe в Зoнa A e прeдвидeнo cгрaдитe дa ca с височина  дo 7.5 м., a този cтрoeж нaдвишaвa тaзи нoрмa.

Независимо от това, парафите от  кметството обаче са легализирали по-различното виждане на закона. А сега просто сме свидетели на поредното замазване на очите, с гръмогласното обяснение, че строежът, видите ли, бил  спрян.

Въпросът е докога? Както вече прогнозирахме в предишния брой на в.“Банкеръ“ - със сигурност на финала на тази сага  ще се „радваме“ на поредния хотел, „кацнал“ на подпорна стена...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във