Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общински инвестиции следват приоритети на местната власт

Инвестиционните планове на общиите са свити през последните пандемични месеци, но не са спрени. Естествено, че са намалели приходите в местните бюджети. Част от средствата сега се насочват към различни противоепидемични и икономически мерки в подкрепа на бизнеса и гражданите.

В Търговище обсъдиха проекта на Плана за интегрирано развитие на общината 

В Търговище премина публичното обсъждане на проекта на Плана за интегрирано развитие на общината (ПИРО) за периода 2021–2027 година. Стратегическият документ определя целите и приоритетите за управление и устойчиво развитие на региона през следващите седем години, съобщиха от местната управа. 

„Документът е всеобхватен и ще има въздействие върху различни сфери на живота в общината – икономика, образование, екология, социални дейности и т.н. Той все още е само проект, отворен за корекции. Много разчитаме на активността на нашите съграждани, за да може и крайният вариант да е възможно най-представителен и да отговаря на визията на хората за развитие на общината“, коментира кметът д-р Дарин Димитров. 

При изготвянето на проекта е направен анализ на предимствата, ресурсите и потенциала за развитие на общината. Планът е съобразен и с постъпилите чрез анкети и фокус групи предложения от бизнеса, общински съветници, кметове на кметства, граждани. Планът е с по-общо разписани мерки, така че да не ограничава общината и да й осигури по-голяма гъвкавост при кандидатстването по програми и при търсенето на финансиране. 

Сред включените в плана приоритети са тези за стимулиране на местната икономика и изграждането на индустриална зона, обновяване и модернизиране на градската среда, на образователната, здравната и социалната инфраструктура, както и осигуряването на качествени административни услуги. Разписани са и мерки, свързани със съхранението и развитие на културата и традициите, на спорта и младежките дейности, запазването на екологичната устойчивост и териториално развитие. Приоритетите са съобразени и с възможностите за развитие на връзките с други общини.

Прогнозният план на необходимите средства за изпълнение на ПИРО възлиза на над 290 млн. лв. Предвижда се те да бъдат осигурени от общинския бюджет, държавни целеви субсидии, европейско финансиране и други източници.

Всички предложения, ще бъдат вписани в протокол, който ще бъде приложен към проекта на ПИРО, при внасянето му за гласуване от Общинския съвет. Писмени предложения пък могат да се подават до 18 ноември, включително.

В Сливен поставиха контейнери за събиране на алуминиеви кенчета

Община Сливен се включи в поредна акция на неправителствената организация „Капачки за бъдеще“, свързана със събирането на алуминиеви кенове, съобщиха от общината. Това са едни от най-екологичните опаковки за напитки, тъй като алуминият може да бъде рециклиран напълно и многократно.

„Община Сливен поема ангажимент да обслужва поставените контейнери и да предава събраното количество алуминиеви кенчета, когато кампанията се реализира. Целта е да се съберат средства за добри каузи – последният път беше закупена неонатална линейка със специално оборудване за най-малките пациенти“, коментира заместник-кметът по устройство на територията и строителството Камен Костов. 

Инициативата в града е започнала още преди година и половина – първоначално със събирането на пластмасови капачки, а впоследствие и със събиране на алуминиеви кенове. В нея се включват все повече млади хора от Сливен, доброволци, мотивирани от необходимостта от закупуване на медицинска техника и опазване на околната среда. 

Сред градовете, в които към момента е организирана логистика за събиране и на кенове, са София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Ботевград, Благоевград, Бяла, Велинград, Враца, Ловеч, Перник, Плевен, Полски Тръмбеш, Троян, Трявна, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол и Пазарджик.

Всеки може да последва няколко стъпки за събиране на алуминиеви кенчета. За да се увери, че те са алуминиеви лесно може да се провери с магнит. Ако той ги лови, значи не са от алуминий и не са подходящи. 

Община Пловдив оглежда терени за многоетажни паркинги

Община Пловдив е получила запитване от частни инвеститори, които да изградят общински многоетажни паркинги, които в последствие да бъдат дадени на концесия за няколко години. "В момента наши служители оглеждат терени в целия град, които са подходящи за целта“, съобщиха от пресцентъра на общината, като цитират  кмета Здравко Димитров. Той е подчертал, че ще се запази общинската собственост на обектите, които биха се построили.

В момента текат и подготвителни дейности за започване на важния проект за пробива под Централна жп гара. За целта се обмисля отваряне на стария прелез на Сточна гара, за да се облекчи движението на автомобили по бул. „Христо Ботев“.

„Синята зона в Пловдив създава ред в паркирането. Има граждани, които са доволни от нея и има такива, които не са. Всяко едно решение е двупосочно“, коментира кметът Здравко Димитров.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във