Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общински екопроекти се финансират от европейски програми

Върху различни екологични проекти работят в българските общини - за модернизиране на градския траспорт, или за подобряване на водоснабдяването, или за използване на нови източници на градско осветление и други. Някои от тях се финансират със средства от общинските бюджети, по други ще се използва и подкрепата на европейски фондове.  

Община Бургас

и „Бургасбус“ ЕООД си партнират за осигуряването на новите превозни средства по проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Бургас чрез модернизация на обществения транспорт“. Транспортната фирма е подписала договор за доставка на нови 34 електрически автобуса, от общо 56, на испанската марка Irizar. Те  ще обслужват линиите на градския транспорт, съобщиха от общината. Според условията в споразумението те трябва да бъдат доставени в морския град след една година. Те са част от проекта за подновяване автопарка на превозвача.

Така Бургас ще има едни от най-модерните автобуси в градския си транспорт. Компанията Irizar е работила в тясно сътрудничество с превозвача “БургасБус“ по този проект, за да създаде екологично превозно средство с атрактивен дизайн. Компанията ще осигури и 44  зарядни устройства.

Предвидено е въздушните и климатични инсталации в автобусния салон да са оборудвани със специални противовирусни филтри, които ще предпазват разпространението на КОВИД-19 сред пътниците.

Използването на градски автобуси от този тип позволява да се спестят значителни разходи за гориво, като в същото време чувствително се ограничава замърсяването на въздуха с въглеродни емисии.

"Бургасбус" има сключен и друг договор за доставка на 10 електроавтобуса. Те са 18-метрови и също са производство на испанската марка Irizar.   

В Община Пловдив

пък продължава работата по Водния цикъл, който се реализира по ОП „Околна среда“. След Великден започва реконструкцията на пречиствателната станция на Града под тепетата, съобщиха от кметската управа. 

Това е най-големият обект  тази година на територията на общината и е на стойност 70 млн. лв., отбелязва кметът Здравко Димитров. Той е част от  „Интегрирания проект за водите на град Пловдив – етап I“, който се финансира със 115 млн. лв. от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020″.

Община Пловдив  и ДЗЗД „ДЕЙТА КОНСУЛТ“  подписаха вече договор за оценка на съответствието на инвестиционните проекти и упражняване на строителен надзор на обект „Реконструкция, модернизация и доизграждане на ПСОВ Пловдив – инженеринг“. Стойността на договора за надзор е 1 400 000 лв. без ДДС.

Основната цел, която ще бъде постигната с рехабилитацията на ПСОВ, е да се намали навлизането на вредни вещества и биогенни елементи във водоприемника. 

През февруари 2020 г. бе сключен и договор между Община Пловдив и ДЗЗД „ПСОВ ПЛОВДИВ 2018“ за  строителните дейности по модернизацията на пречиствателната станция. В обединението, което го изпълнява влизат ,,ГБС ПЛОВДИВ“ АД, ,,ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ“ АД и ,,ЕКО-ПРОЕКТ 2000“ ООД, с подизпълнител „Кристална вода“ АД. Срокът за изпълнение е 730 календарни дни.

Кметът на

община Хасково

Станислав Дечев и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков подписаха договора за „Рехабилитация и модернизация на система за улично осветление“. Хасково ще получава безвъзмездно близо 810 хил. лева за изграждане на икономично и модерно улично осветление в града и някои от съседните села, при това без да се похарчи дори лев от местния бюджет, съобщиха от общината.

От 107 общини, Хасково е сред 20-те одобрени за безвъзмездно финансиране.  

Когато се изпълним този проект общината ще пести 82% от енергията за осветление, което се равнява на 629.26 тона спестени емисии СО2/ годишно. Вече се подготвя проекти, с които Хасково да кандидатства и по Плана за възстановяване и устойчивост. През тази година по тази линия ще бъдат финансирани около 200 общински проекта, съобщи заместник-министър Жечо Станков.

Заедно с партньорите от норвежкия град Трондхайм, Хасково ще намали енергийното потребление, защото уличното осветление към този момент е един от големите консуматори на енергия в общината. Предстои да се изградят инсталации за производство на електрическа енергия за собствени нужди от възобновяеми източници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във