Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общините залагат на "зелени" проекти

Местността Узана е със статут на курортен комплекс. Тук се намира Географският център на България, който е измерен през 1991 г. Тогава е поставен знак, който отбелязва средата на територията на страната ни и представлява стилизирана форма на пирамида, оцветена в цветовете на националния трибагреник.

Зелените проекти не са нещо ново у нас. Радващо е, че освен компаниите и различни общини се включват в такива инициативи. Важно е не само днес да живеем добре и в един по-чист свят, но и да успеем да го предадем на следващите поколения. Справянето с отпадъците, например, е един стар проблем. 

Община Габрово кандидатства с проектно предложение за въвеждане на

умна система за управление на отпадъците

в местността "Узана", съобщиха от общината. 

От 2009 г. местността е със статут на курортен комплекс. Тук се намира Географският център на България, който е измерен през 1991 година. Местността традиционно се свързва с възможностите за почивка и отдих сред природата. Тя е най-широката билна поляна в Стара планина и е обградена отвсякъде с вековни букови гори. Надморската ѝ височина варира от 1220 до 1350 м, като най-високата точка е връх Марков стол (1352 м). Местността е изходна точка за територията на два парка: на запад – Национален парк "Централен Балкан" и на изток – Природен парк "Българка". 

Идеята на общината е биоразградимите отпадъци да бъдат компостирани на място, а от подлежащите на преработка да се извадят всички чисти компоненти за повторна употреба. 

Всички почивни бази в комплекса ще получат съдове за отпадъци, в които посетителите ще могат да изхвърлят разделно боклука, ще има и споделени компостери. Предвижда се закупуване на мобилни контейнери, които да се ползват при различни събития на открито.

Прогнозната стойност на проекта е 781 913.22 лв.

със срок за изпълнение от две години. В случай че бъде одобрен, дейностите ще се реализират в партньорство с норвежкия Университетски колеж за зелено развитие и Регионалния иновационен център „Амбициозно Габрово“. Кандидатстването е по процедурата „Кръгова икономика и ресурсна ефективност“ на програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, съфинансирана от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2014-2021 година. Максималният размер на безвъзмездната помощ, която може да бъде отпусната по програмата, е 400 000 евро. Подборът е конкурентен. Няма изискване за съфинансиране от кандидатите.

Компостираща  инсталация за

разделно събиране и преработване

на зелени и биоразградими отпадъци е открита вече в Монтана, съобщиха от общинския пресцентър. От тях ще бъде произвеждана суровина за наторяване и така ще се намали общият обем отпадъци, които се депонират в общината. „Горд съм, че вече имаме това необходимо за опазването на околната среда съоръжение", казва кметът Златко Живков. Това е поредния европейски  проект, които се изпълнява и така общината отговаря на  съвременните екологични норми, допълни той.

Изграждането на компостиращата инсталация  се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държания бюджет чрез ОП „Околна среда 2014-2020 г.“.

Общата стойност на проекта е близо 6.155 млн. лева,

от които безвъзмездна финансова помощ е 4.398 милиона.

В този програмен период община Монтана изпълнява 14 проекта на стойност 36 млн. лева по различни европейски програми

„Да превръщаме отпадъците в суровина  е изключително важен приоритет на Европейския съюз в този период", коментира Валерия Калчева – главен директор „Оперативна програма околна среда”. Според нея община Монтана е една крачка напред пред другите общини в това да въведе ресурсно ефективни модели на екологично и икономично използване на всички ресурси по най-добрия начин.

Компостиращата инсталация е с капацитет 6150 тона годишно и е разположена на територията на Регионално депо за неопасни отпадъци, в местността „Неделище“ на седем километра югоизточно от град Монтана. 

Пилотна услуга за

споделено използване на велосипед

пък има вече в София. В момента на разположение за ползване са 15 колела, като те ще могат да се наемат и оставят на над 40 точки в града, съобщават от Столичната община. Повечето от тях са част от вече маркираните от Столична община места за паркиране на двуколесни в синя и зелена зона на София.
Цената за ползване е 1.50 лв. за 30 минути. Компанията "Нарсин" ЕООД е разработила приложението и предоставя велосипедите. Тя е подписа меморандум с проект "Зелена София", в който се очертава рамката на дейността им в града.

Facebook logo
Бъдете с нас и във