Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общините търсят начини за излизане от кризата в туризма с нови проекти

Средновековен град „Августа Траяна-Верея“.

Туризмът понесе големи загуби през тази години вследствие на коронаворуса. За мното общини обаче той е важен източник за средства и създаванена работни места. Така че лошият сезон 2020 не спира и дори подтиква местната власт да търси начини за по-бързо излизане от кризата за този сектор с нови или дорадвиване на стари проекти.

В

Бургас

например започна изграждането на новия общински туристически кораб, съобщиха от общината. Плавателният съд е тип катамаран и ще обслужва целогодишно туристическите маршрути в Бургаския залив, превозвайки пасажери от Морска гара до остров Света Анастасия, лодкостоянката в "Крайморие", рибарските пристанища в "Сарафово" и Ченгене скеле, както и до близки крайбрежни населени места.

Освен туристически разходки, катамаранът ще дава възможност на борда му да се организират различни фирмени събития и празненства. Чрез осигуряването на новия кораб Община Бургас надгражда един от утвърдените си туристически продукти, какъвто е разходката с кораба "Света Анастасия" до едноименния остров.   

Новият кораб на Община Бургас се изгражда по проект "Силата на водата. Подкрепа за повишаване потенциала на Община Бургас като конкурентноспособна туристическа дестинация." По този начин се търси повишаване на конкурентноспособността и утвърждаване на Бургас като предпочитана туристическа дестинация.

Катамаранът ще може да превозва 100 пасажери.

Оборудването на кораба включва още соларни панели, които да захранват осветлението и други консуматори на борда. Ще има бар за напитки и кетъринг, както и три санитарни възела, като единият ще е пригоден за хора с увреждания. Очаква се новият общински туристически кораб да бъде пуснат на вода следващото лято.

В

Стара Загора

имат друг подп.ход. По инициатива на Консултативния съвет по туризъм ще бъде закупена модерна аудио гид система, съобщават от общината. Устройствата, познати от музеите по света, ще могат да се използват за туристически обиколки вече и в Стара Загора. Това ще даде възможност за запознаването едновременно на голям брой туристи с богатото културно и историческо наследство на Града на липите.

Към момента Регионалният исторически музей в Стара Загора разполага с малка система, която осъществява безжична връзка от модератор - екскурзовод и група от посетители по време на туристически обиколки и тя ще бъде надградена. Според ресорния заместник-кмет Милена Желева това ще спомогне за по-доброто запознаване на туристите със забележителностите на града. Същевременно предвид настоящата обстановка и изискванията за спазване на социална дистаниция, ползването на аудио гид устройства ще даде възможност на туристите да бъдат на необходимото отстояние между себе си и лектора по време на беседите.

Средствата, които ще бъдат необходими за закупуването на 60 приемника, 3 предавателя и зарядни станции, са около 4000 лева. Една част от сумата е осигурена от платените от участниците такси в проведения през миналата седмица опознавателен тур за туроператори „Стара Загора - Център на Вселената“, организиран от Община Стара Загора, местните туроператори и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите. Друга част - ще бъде поета от местната администрация и Регионален исторически музей Стара Загора.

 

Дунавският туристически район ще има лого, слоган и интернет страница

Кметът на Русе Пенчо Милков е избран за председател на Управителния съвет на Организацията за управление на Дунавския туристически район. Това съобщиха от общината в крайдунавския град.
Сред дейностите за изпълнение на този проект са разработване на маркетингова стратегия на Дунавския туристически район, създаване на лого, слоган и интернет страница, както и бранд.
Очаква се сред водещите сфери да бъдат културно-историческият, речен, ловен, градски развлекателен, винен, кулинарен и религиозен туризъм. Специално внимание ще бъде обърнато на участия в международни туристически борси, изложения и форуми. Ще бъде изготвен и събитиен календар на Дунавския туристически район, в който ще бъдат включени акценти от всяка една област в Северна България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във