Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общините търсят инвестиции, но и сами подкрепят бизнеса

Местните власти търсят начини за подкрепа на бизнеса в тези трудни дни от пандемията. В някои общини това става  с облекчения в местните данъци и такси, на други места се организират срещи събития за установяване на контакти между регионите у нас и в други страни. 

Пловдив и Аржентина,

например, изграждат нови икономически връзки в областта на земеделието и селското стопанство. Това става със съдействието на Алфредо Нестор Атанасоф, извънреден и пълномощен посланик на далечната южноамериканска страна, който се срещна със заместник-кмета Анести Тимчев. Той бе на първото си официално посещение в Града под тепетата след встъпването си в длъжност преди повече от месец, съобщиха от общината.

„Желанието ни е да обвържем икономическия сектор на двете страни, като проучим възможностите за обмяна на опит и обогатим знанията, които имаме по отношение на технологиите и иновациите“, посочва посланикът. Той отбеляза, че в Аржентина има българска общност и по тази линия двете страни са свързани и в културно отношение, както и че през следващата година ще бъде отбелязана 90-та годишнина от създаването на българо-аржентинските дипломатически взаимоотношения.

Пловдив и регионът са известни с развитието на IT и бизнес сектора, стотиците производствени предприятия в Тракия икономическа зона, земеделието, похвали се Анести Тимчев. В града има две висши училища, свързани със селското стопанство и хранителния сектор – Аграрен университет и Университет по хранителни технологии.

След срещата стана ясно, че затвърждаването на връзките между малкия и средния бизнес на България и Аржентина ще бъде подкрепено чрез две събития през септември. Едното е представяне в село Белозем на земеделска техника, произведена в Аржентина. На 28 септември пък ще се организира виртуална среща с участие на заместник-министъра на външните работи на Аржентина и заместник-министъра по икономиката на България и представители на малките и средни предприятия, на която ще се обсъдят въпроси, свързани с хранително-вкусовата промишленост.

Според заместник-кмета в Пловдив има добри условия за развитие на малкия и среден бизнес, частния сектор, туризма, особено след като през 2019-а градът беше Европейска столица на културата. А опитът на бизнеса в града би бил полезен за подобряване на българо-аржентинските взаимоотношения.

Търговско-икономическите отношения между България и Аржентина са символични. През миналата година данните на митническата статистика показват, че двустранният стокообмен  отбелязва спад от 39.5% спрямо същия период на 2018-а, като е на стойност 49.35 млн. щ. долара. Българският износ за Аржентина също отбелязва спад от 2.9% и е за 7.93 млн. щ.д., а вносът от Аржентина е намалял с 43.5% до 41.42 млн. щ. долара.

По данни на БНБ в периода 2014-2019 г. преките чуждестранни инвестиции от Аржентина у нас са в размер на 0.3 млн. евро. В същото време вложенията на България в тази страна са 1.3 млн. евро. (данни на БНБ).

В

Стара Загора

имат друг подход към решаване на днешните трудности и проблеми. От 1 октомври жителите и гостите на Градът на липите ще могат да се възползват от предимствата на изградената автоматична система за таксуване на пътниците, съобщават от общината. Проект  за "Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора – II фаза“ е финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020. 

„Електронната система за таксуване представлява технологичен модел, който предлага гъвкавост и управление в реално време. То напомня банковите профили или акаунти, чрез които се създава персонален индификационен код, съхраняващ базата данни на потребителя“,обяснява Борислав Горов, представител на фирма „Телелинк“. Това дава предимство, защото дори физически картата за транспорт да липсва, то акаунтът пази всичко необходимо. 

В рамките на проекта има оборудвани три пункта за издаване/активиране на билетни продукти и карти. За ползващите градския транспорт с отстъпки – пенсионери, ученици, студенти и др., електронните карти ще са персонифицирани, със снимка на ползвателя им. Те ще бъдат издавани единствено в трита билетни центъра.

Гражданите и гостите на града могат да си закупят билет или пакет от билети за пътуване и чрез мобилното приложение „Градски транспорт Стара Загора“.

На работна среща между местната управа и представителите на ресторантьорския и хотелиерския бизнес е било обсъдено предложението на

Община Русе

за изменение на Наредба 16 в частта, определяща цените за разполагане на маси и столове пред обектите за хранене и развлечение. Срещата е била  инициатива на кмета на Община Русе Пенчо Милков и на заместник-кмета по икономика и международно сътрудничество Златомира Стефанова, съобщиха от общината. По време на обществено обсъждане на измененията в наредбата са постъпили две предложения със становища от заинтересованите страни. 

Общинските служители са категорични, че входираните промени са с цел актуализация, тъй като цените не са обновявани от 2008 година и в момента са далеч под тези в областни градове, като например Плевен, Габрово и Варна.

Представителите на бизнеса са изразили желание ще работят съвместно с общинската управа за откриването на работещо и за двете страни решение, като са предложили изменения и в други части от Наредба 16.

Facebook logo
Бъдете с нас и във