Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общините ще получат 47 милиона лева за зимно почистване

Общините ще получат за зимно почистване 47 милиона лева. 25% от средствата могат да бъдат осигурени още в рамките на този месец. Останалите пари по план ще бъдат получени до края на януари 2022 година. Това обяви служебният финансов министър Валери Белчев след среща на правителството с Националното сдружение на общините в България. "Доволен съм от позитивния тон на срещата. В рамките на тази година, в рамките на настоящия бюджет, както по отношение на приходите, така и на разходите, нещата са балансирани. Не очакваме проблеми и всички задължения от държавата спрямо общините ще бъдат надеждно изпълнени", каза Белчев.

За общините са предвидени и 100 млн. лева за възстановяване на щети, причинени от COVID пандемията. Финансовото министерство ще разработи методика, която да определи критериите за допустимост на конкретните обекти за тази помощ, както и критериите за отчетност.

"Гледайки напред Министерство на финансите напредва с подготовката на следващия бюджет. Това не е лека задача. Не бихме искали да я правим самостоятелно. Разбрахме се да проведем поредица от работни срещи с общините и съгласувано да го подготвим, за да удовлетвори очакванията и нуждите на всяка една локална икономика", посочи финансовият министър.

Премиерът Стефан Янев поясни, че не е необходим допълнителен трансфер от централния бюджет за общините, свързан с цените на тока. "Най-важната тема, която обсъдихме днес е за децентрализацията на общинските бюджети. Търсим варианти и възможности за най-доброто реализиране. Подготвяме се съвместно с общините и министрите да намерим точната формула, която да предложим на следващо Народно събрание, така че най-после този проблем да намери законодателно решение", поясни Янев.

Той обясни, че повечето обсъдени теми на срещата са били финансови. "Дискутирахме и теми, които касаят пряката връзка на общите с регионалното министерство, включително по Оперативна програма „Региони в растеж“, всичките инструменти и механизми, които могат да подобрят и тази комуникация и по-бързото качествено изпълнение на различни проекти, по които бенефициерите са общините", допълни министър-председателят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във