Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общините ще могат да въвеждат зони с ниски въглеродни емисии

Мръсен въздух, София

Общините ще имат право с наредби да въвеждат зони с ниски емисии на въглероден диоксид и да забраняват движение на автомобили, които замърсят въздуха. Това реши на първо четене Народното събрание с приетите промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Мярката ще се прилага за общините, където автомобилният трафик е по-интензивен и транспортните средства оказват по-голямо влияние върху качеството на въздуха. 

Законопроектът е внесен от парламентарната група на ГЕРБ. Тя е предложена в Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух 2018-2024 г., приета с Решение № 334 на Министерския съвет от 7 юни 2019г.

С новите разпоредби се осигурява възможност за въвеждане на временни забрани за обществено ползване на пътища, участъци от пътища или определени зони от пътната мрежа. Въвеждане на временни забрани за ползване на общинските пътища ще доведе до ограничаване на движението на замърсяващите превозни средства, което ще намали емисиите от този източник и съответно и концентрациите на фини прахови частици в градовете в дните със завишени нива на замърсители в атмосферния въздух.

Всяка община ще може да приложи мярката след решение на съответния общински съвет, определяйки вида на най-замърсяващите превозни средства и реда за ограничаване на тяхното движение.

Левицата подкрепи идеята за въвеждане на нискоемисионни зони, но изрази резерви за изпълнението на контрола. 

"Не вярвам, че ако заровим главата си в пясъка, ще дишаме по-чист въздух. Много ясен трябва да е ангажиментът на националния орган и партньорството с общините. Не направим ли този механизъм работещ и ефективен, а само прехвърляме функции от едното място на другото, пак няма да имаме резултат", каза социалистът Атанас Костадинов.

От БСП обърнаха внимание, че в София липсват достатъчно измервателни станции, а управляващите настояха, че промените в закона ще допринесат за пречистване на въздуха и в столицата.

Председателят на екокомисията в парлемента Ивелина Василева от ГЕРБ припомни усилията за подобряване качеството на въздуха чрез електротранспорт и подмяна на печките на твърдо гориво за битово отопление с по-екологични.

Facebook logo
Бъдете с нас и във