Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общините се спасяват и поединично

Кметът на Община Русе Пенчо Милков на среща с мениджъри на “Аксенчър България”.

Малкият интерес от страна на държавата, мигриращото население и свиващите се доходи на хората, накара много общини да се опитат да вземат съдбата си в свои ръце. Някъде местната власт вече сама  разработва програми, с които да привлича инвестиции.

Община Сливен например издаде първия сертификат за насърчаване на инвестициите с общинско значение клас "В“ на сливенската фирма „ВИВА“ ЕООД. Основната й дейност e производство и внос на осветителни тела. През 2008 г. започва създаването на собствена търговска марка VIVALUX. В ролята си на водещ доставчик тя реализира съвременни идеи за осветление и светлинни решения.

Община Сливен е една от тези, които активно се ангажират с проектите на компаниите, развиващи се в района. Показателна за това е идеята за инвестиционна дестинация Сливен - Ямбол, която е един пример за обединяване на ресурси, амбиции и усилия. Става дума за общ икономически профил, с който те да бъдат презентирани като възможности за инвестиции, за работа, инфраструктура, перспективи за развитие и т.н.

Съседите от Община Ямбол също съобщават за предстоящ инвестиционен проект. Предстои изграждането на завод за фотоволтаични системи от фирма, която от години произвежда в Китай.

Германска компания пък има планове да изгради нов ветроенергиен парк върху площ до 120 декара в землищата на селата Славеево, Пчелино и Одърци в Добричката община. Те се вписват в стратегията за устойчиво енергийно развитие на България и прехода към нисковъглеродна икономика, която предвижда делът на възобновяемите енергийни източници в брутното крайно потребление на енергия до 2030 година да достигне 27.09 на сто. Това посочва в мотивите за своя проект българското дружество, което е част от базираната в Бремен компания wpd AG. Тя развива ВЕИ технологии в 25 държави в света.

Ирландската “Аксенчър” търси кандидати за дистанционна работа в Русе. Кметът на общината Пенчо Милков се е срещнал с мениджъри на ключови позиции в “Аксенчър България” и са обсъдени възможностите за сътрудничество в сферата на информационните технологии и подкрепа за IT специалистите от крайдунавския град. Представителите на “Аксенчър” са споделили желанието си в дългосрочен план да предоставят и финансова подкрепа на студенти в технологичните специалности на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Целта на компанията засега е да достигне до създаването на 100 работни места. Ключов стимул за кандидатите ще бъде и заплащането, което няма да се различава от това на специалистите, които работят в офисите й в София или Пловдив. "Аксенчър" нaвлeзe в Бългapия през 2015 г. с пpидoбивaнeтo нa бългapcĸaтa Јаvеlіn Grоuр.

През тази година в Бургас се изпълняват пет проекта със сертификати за инвестиции от клас „А“. Два от тях се реализират в местността „Мадика“, която се развива като една от перспективните малки бизнес зони в града. „За да обезпечим нормалната дейност на инвеститорите, като добър партньор ние влагаме общински средства за изграждането на съвременна довеждаща инфраструктура в зона „Мадика“, където отварят врати все повече нови обекти. Ще продължим да го правим и през следващите години“, подчертава кметът Димитър Николов.

В момента тече изпълнението на проект за свързване с главния републикански път I-6 Бургас - „Ветрен“. Оттам ползвателите на тази бизнес зона ще имат връзка към автомагистрала „Тракия“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във