Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общините с нови мерки и улеснения в подкрепа на бизнеса

В някои общини предлагат да бъдат освободени от вноски наемателите на заведения след новото затваряне.

Отваряне - затваряне на бизнеси, ще има - няма да има ваксинация, ръст на заболеваемостта, трети локдаун - тези събития очертаха картинката у нас през първото тримесечие на тази година.

От общините вече идват новини за предложени нови мерки за облекчения на затворени бизнеси, както и за засегнатите фирми и граждани.  

Нови мерки и улеснения в подкрепа на бизнеса по време на кризата ще внесе Община Русе на предстоящото заседание на Общинския съвет. Предлага се да бъдат освободени от вноски наемателите на заведения, фитнес клубове, пенсионерски клубове, езикови центрове и други за месеците февруари и март, съобщава се от общината. Въпреки че работиха до 21 март, от общината смятат, че те не трябва да плащат наем, за да им се подпомогне за продължаването на дейността им и след кризата.

Досега Община Русе е вземала решения за освобождаване на търговците от плащане пет пъти, като от мярката се възползваха 69 наематели. Други 15, засегнати от заповедите на здравния министър, са платили по-ниски цени за наетите помещения. Като следствие от това загубите за местния бюджет са за близо 90 000 лева.

През миналата година е отчетен и спад на приходите от такса тротоарно право в размер на 151 679 лева, отбелязват от общината. След диалог с представителите на ресторантьорския и хотелиерския бранш се е запазила сега прилаганата форма на плащане на тротоарно право - на база на поставена маса. За сравнение, в други общини в България търговците са принудени да заплащат на зает квадратен метър при действащи ограничения за отстояние спрямо масите. На заведенията, които не извършват дейност, Община Русе може да върне издаденото разрешително, като платената сума за времето, в което не се ползва теренът, бива възстановена.

Кметът на община Хасково Станислав Дечев предлага да бъдат освободени за периода от 1 май т.г. до 31 януари 2022 г. всички заведения за хранене и развлечения от заплащането на такси за разполагане на маси за консумация, съобщиха от местната администрация. В обхвата на предложението са и съоръжения като тенти, подиуми, навеси и др., когато те обслужват масите за консумация.
Според кмета това е наложително, тъй като от въвеждането на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка най-засегнати от мерките са заведенията за хранене и развлечения. "Считам, че община Хасково също следва да помогне на тези бизнеси", се е мотивирал Станислав Дечев пред общинския пресцентър. По негови думи, неплащането на тези такси би довело до липса на постъпления по бюджета на общината за около 200 000 лв. Предвид стабилното й финансово състояние обаче, това нямало да наруши дейността й предвид обстоятелството, че през 2021 г. се осъществяват няколко големи имотни сделки, които ще акумулират големи данъчни приходи.
Предложението на кмета ще бъде подложено на гласуване в Общински съвет на заседанието през април, уточниха от общината.

Над 560 000 лева са изплатени на 70 фирми в Ловешко, които са били засегнати от противоепидемичните мерки, по програмата за подкрепа с оборотен капитал, съобщиха от общината. Подкрепата по тази мярка продължава и през март.

Одобрените кандидати трябва да представят допълнителна информация за оборотите си за февруари и март 2021 година, в случай че не са осъществявали дейност заради въведените мерки срещу Ковид-19.

Всяка от фирмите, която е одобрена на първата фаза на Програмата, ще получи уведомление, като ще има срок от 7 работни, дни, в който да се добавят данните за оборотите за преустановените дейности в периода февруари и март 2021-а. Участието в новата процедура, без одобрение на подадено заявление и изпратено уведомление от НАП, не е възможно.

В рамките на страната от НАП са платени над 64 млн. лева на 5440 дружества, засегнати от противоепидемичните мерки.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във