Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общините подкрепят фирми с проекти с бъдеще

Извънредната ситуация с коронавируса не спира общините заедно с бизнеса да търсят възможности за инвестиране в нови, някои иновативни, проекти.

Две зарядни станции за електромобили работят в Разград, съобщиха от общината. Едната е на паркинга до Археологическия резерват "Абритус". Тя е по пътя и на преминаващите туристи от съседна Румъния и други държави, които ползват този екологичен транспорт. И на двете зарядни станции има указания на български и английски език за начина на ползването им.
Този проект е част от визията на общинското ръководство за подобряване на енергийната ефективност, облагородяване на градската среда, както и за подобряване на екологичните показатели на региона. Идеята е свързана и с тенденцията за развитие на електромобилността в Европа и в страната през последните години, посочват от общинската администрация.

Регионален исторически музей в Стара Загора вече разполага с модерна безжична аудио гид система, която ще даде възможност за туристически обиколки и беседи на открито за запознаване с културното и историческо наследство на Града под липите. Тя дава възможност и за спазване на дистанция вътре в музейните обекти. Системата за безжична връзка екскурзовод - посетители, с която и до момента разполагаше Регионален исторически музей, вече е надградена и дава възможност за едновременно запознаване на по-голям брой туристи със забележителностите на Стара Загора, съобщиха от общината.

Аудио гид системата е дарение от местните туроператори, които съвместно с Община Стара Загора и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите. Тя бе показана за първи път през октомври, когато  бе организиран опознавателен тур на града. Тогава участниците - над 50 туроператори от цялата страна, се запознаха с възможностите за организиране и провеждане на туристически посещения в Стара Загора. 

Ново предприятие, изградено със средства от фондовете на ЕС и частни инвестиции, за производство на продукти за микробиологични изследвания отвори врати в Монтана, съобщиха от общината.
То създава десет нови работни места, а инвестицията е за 700 000 лева, като 70% от сумата е от оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност". Останалите са собствени средства от фирма "Диахим". Предприятието ще произвежда консумативи за микробиологични лаборатории, с които се диагностицират и изследват над 60 инфекциозни заболявания, както и консумативи за анализ и контрол на води, храни, лекарства и козметични продукти.

В Монтана вече работят над 2300 фирми - малки, средни и големи. Областта е на първо място от трите в северозападна България по приходи от произведена продукция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във