Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общините планират бъдещото развитие в следващите седем години

Bcичĸи oбщини в Бългapия в мoмeнтa ca в пpoцec нa изгoтвянe нa cвoитe Πлaнoвe зa интeгpиpaнo paзвитиe зa пepиoдa 2021-2027 г., нa бaзa нa ĸoитo щe ce cлyчaт вcичĸи знaчими пyблични инвecтиции нa мecтнo нивo пpeз cлeдвaщитe ceдeм гoдини. Teзи плaнoвe ce бaзиpaт нa Интeгpиpaнитe тepитopиaлни cтpaтeгии зa paзвитиe нa шecттe peгиoнa зa плaниpaнe у нас, ĸoитo вeчe ca в пoчти зaвъpшeн вapиaнт и вceĸи гpaждaнин мoжe дa ce зaпoзнae c тяx.

Нa бaзaтa нa тeзи тepитopиaлни cтpaтeгии мoжeм cpaвнитeлнo бъpзo дa ce opиeнтиpaмe зa пocoĸaтa нa paзвитиe нa шecттe paйoнa в cтpaнaтa.  Bceĸи peгиoн имa тpи ocнoвни пpиopитeтa.

Над 1000 граждани се се включили в проучването на мнението им за приоритетите на развитието на

община Плевен

до 2027 г., съобщиха от общината.
Така те са посочили най-съществените според тях проблеми на територията на град Плевен и малките населени места и мерки за бъдещето.
Проучването е стъпка в започналата процедура за разработване План за интегрирано развитие на община Плевен за периода 2021-2027 година.  А този план определя основните приоритети и е основен документ, който дефинира проектни идеи за финансиране с европейски средства, от общинския бюджет и от други източници.
Предстои анкетиране по квартали, срещи с представители на бизнеса, с неправителствения сектор и администрацията, за да се идентифицират конкретни проектни идеи.

Ръководството на

общините  Ловеч и Троян

и кметовете им Корнелия Маринова и Донка Михайлова са обсъдили на среща подготовката на Плана за интегрирано развитие на общината /ПИРО/ за периода 2021-2027 година, съобщиха от пресцентъра на Община Ловеч
"Опитваме се максимално бързо да навлезем в по-работна фаза с нашите общи проектни предложения, да видим къде се сближават идеите ни за едно интегрирано развитие. Трябва да търсим да приобщим и други съседни по-малки общини, като Летница, Угърчин и Априлци. Така ще бъдем по-убедителни, когато кандидатстваме с проекти", е отбелязала Маринова.
В община Троян има три посоки за развитие - римският път Виа Траяна, изграждане на бизнес парк между двете общини и проект за целогодишната проходимост на Троянския проход. От тези идеи най-напреднал е проектът за обекта "Состра", част от римския път Виа Траяна, като ще се изгражда посетителски център.
В хода на разговора е станало ясно, че част от проектите трябва да бъдат и с държавно участие, тъй като са от национално значение.

Община Габрово

също започва процедура по разработване на План за интегрирано развитие на община Габрово (ПИРО) за периода 2021-2027 г., съобщиха от общината. Тя ще се разрабонва съгласно методическите указания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

ПИРО ще замени досегашния Общински план за развитие и Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Документът ще определи средносрочните приоритети за устойчиво развитие на общината и връзките й с други общини. Те ще осигуряват пространствена, времева и фактическа координация на различни политики и ресурси за подобряване на икономическото, социалното и екологичното състояние на общинската територия.

За разработването на ПИРО са сформирани 14 фокус групи, всяка от които обхваща различни теми и сфери на дейност. Целта е в процеса на тяхната работа да се набележат идеи, подходи и решения, чрез които да бъдат идентифицирани ключови приоритети със съответните мерки към тях, които да изградят визията за бъдещото развитие на общината.

Всички граждани и заинтересовани страни могат да се включат по време на срещите и да изкажат своите мнения, наблюдения и предложения.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във